Ακόμη πιο βαρύ Μεσοπρόθεσμο

Ακόμη πιο βαρύ Μεσοπρόθεσμο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από σφοδρή αντίσταση, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέθεσε και ζητεί την έγκριση της Βουλής σε ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2018-2021). Θυμίζω ότι για το πρώτο Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Παπανδρέου (που αφορούσε την περίοδο 2012-2015) μαζεύτηκαν (τέτοια εποχή του 2011) οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα, ενώ η πολιτική κρίση που ακολούθησε και η αποτυχία των προβλέψεων κατέστησαν εκείνο το πλαίσιο ανεφάρμοστο.

Το δεύτερο Μεσοπρόθεσμο κατέστη απαραίτητο μετά και το «κούρεμα» του χρέους το 2012. Αν και με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εμφάνισε το νέο Πλαίσιο (για την περίοδο 2015-18) στη βάση των επιτυχιών που ήδη είχαν καταγραφεί αν και με εκκρεμή ακόμη τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο και την απαραίτητη μακροχρόνια λύση στο χρέος, που θα έφερναν ευνοϊκές προσαρμογές σε εκείνο το Πλαίσιο.

Παρά ταύτα, το Μεσοπρόθεσμο εκείνο αποτέλεσε τον κύριο αντιπολιτευτικό στόχο του κ. Τσίπρα. Ακόμη κι όταν, ηττημένος από την πραγματικότητα και τα λάθη του, οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, προσπάθησε και πάλι να αποφύγει την εκπόνηση νέου Μεσοπρόθεσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «μετά τον Βαρουφάκη» υπουργός Οικονομικών απέφυγε, αν και είχε την υποχρέωση, να συντάξει νέο Πλαίσιο μετά την πρώτη μνημονιακή αξιολόγηση, προτάσσοντας τη δικαιολογία μιας αναμενόμενης λύσης για το χρέος, που θα του έδινε τη δυνατότητα να εμφανίζει μικρότερα πλεονάσματα εσόδων με μικρότερη φορολογική πίεση.

Μετά σχεδόν ένα χρόνο, το Μεσοπρόθεσμο θα τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να υπάρχει τίποτε από όσα υπολόγιζε ο κ. Τσακαλώτος αλλά με ένα υπερβολικά βαρύ φορτίο φόρων στους ώμους πολιτών και επιχειρήσεων.

Προκαλεί θλίψη σε όσους έβαλαν πλάτη για να ξεκολλήσει το εθνικό κάρο της οικονομίας από τη λάσπη της υφεσιακής κρίσης και της δημοσιονομικής καταστροφής, η συστηματική αποτυχία, όπως αποδεικνύεται από την απλή σύγκριση μεταξύ των αριθμών του νέου Μεσοπρόθεσμου έναντι του προηγουμένου. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει ΑΕΠ ίσο με 181,2 δισ. εφέτος και 187,7 του χρόνου. Θα χρειαστεί να περιμένουμε το 2021 για να δούμε το ΑΕΠ να γράφει 211,2 δισ. ευρώ. Με το προηγούμενο Πλαίσιο, το ΑΕΠ θα ήταν στα 207 δισ. φέτος και 217 δισ. του χρόνου. Η σωρευμένη απώλεια ΑΕΠ για την τετραετία 2015-18 ανέρχεται σε 89 δισ. ευρώ. Κάποιος θα την πληρώσει και βεβαίως δεν θα είναι αυτοί που την προκάλεσαν. Τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή