Τα Σαββατιάτικα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Θάνου υπουργός

Δεν ξέρω αν αυτό που έρχεται είναι ο ανασχηματισμός της γραβάτας λόγω της υπόσχεσης του Αλέξη Τσίπρα ότι θα τη φορέσει αν λάβει αντίδωρο για το χρέος. Αλλά δεν αποκλείω να καταλήξει σαν τον περίφημο ανασχηματισμό της… πιτζάμας, που είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Πεταλωτής ξημερώματα του Σεπτεμβρίου του 2010. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι για τη θέση του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης προορίζεται η Βασιλική Θάνου. Θυμίζω ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την τοποθέτησή της στην κεφαλή του Αρείου Πάγου είχε ληφθεί στις 3 τα ξημερώματα.

Κουίζ

Ποιος/ποια πρόξενος της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει καταφέρει να εξοργίσει το σύνολο του ελληνικού στοιχείου συνεπικουρούμενος/η από τον/τη σύζυγό του/της σε ρόλο γενικού αφέντη;

«Εδωσε» πόνο

Δύο χωριστές συναντήσεις, με εκπροσώπους της Bank of America και της Morgan Stanley είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Λονδίνο. Ως είθισται, συναντήσεις με εκπροσώπους funds κάνει πολλές, αλλά τις κρατά κάτω απ’ το ραντάρ. Μόνο που δεν ήταν ακριβώς πριβέ, αφού στην πρώτη μετείχαν περί τα 45 άτομα και στη δεύτερη 25. Το διά ταύτα είναι περίπου ότι λατρεύουν τον Αλέξη Τσίπρα που ψηφίζει ό,τι κινείται και ανασαίνει χωρίς δυσκολία, γιατί θεωρούν ότι έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος του Grexit. Ομως, δύσκολα θα επένδυαν τα χρήματά τους με τους «κομμουνιστές» στην κυβέρνηση, όπως το έθεσαν κάποιοι. Εμμέσως πλην σαφώς, υπονόησαν ότι τα χρήματα θα έρθουν ένα εξάμηνο πριν από τις εκλογές, για να προσγειωθούν στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά, ρωτούσαν τον Κυριάκο για το πρόγραμμα της ΔΕΘ και τις μεταρρυθμίσεις σε Παιδεία και Δικαιοσύνη. Ο Μητσοτάκης τους μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν και για την τρέλα των μέτρων που μόλις ψηφίστηκαν. Για να το θέσω με όρους του συρμού, έδωσε πόνο.

Υψηλές γνωριμίες

Δεν έχει σημασία πόσους ανθρώπους γνωρίζεις, αλλά ποιοι είναι. Αυτό ισχύει και για τον άξονα Αθήνας-Παρισιού, ειδικά τώρα που η ανθρωπογεωγραφία της γαλλικής κυβέρνησης άλλαξε. Και όμως. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα γνωριμία που κρατά πολύ πριν ο ένας κατέβει υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ. και ο άλλος καλέσει τη γαλλική Δεξιά να συνεργαστεί με τον Μακρόν για να περιορίσει την άνοδο της Λεπέν. Αναφέρομαι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον νέο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Δεν είναι ο μόνος στο επιτελείο του Μακρόν με τον οποίο έχει σχέσεις ο Κυριάκος. Γνωρίζει και τον νέο Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ. Θυμίζω ότι αμφότεροι ήταν καλεσμένοι το περασμένο καλοκαίρι στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Ζόμπι

El fin. The end. Τέλος. Μπορεί Αναστασιάδης και Ακιντζί να συνομιλούν με τον Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, αλλά η διαδικασία δεν θεωρείται καν ζόμπι. Θεωρείται νεκρή. Απλώς, παρότι το πτώμα περιφέρεται, δεν έχει κηρυχθεί ακόμα η ώρα θανάτου. Πληροφορούμαι δε ότι στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν υπάρχει λύση και θα πρέπει να ανοίξει μια άλλη συζήτηση: Τι θα γίνει με τους Τουρκοκυπρίους.

H Ελλάδα τον πληγώνει

Πολύ Citi, πολλοί Ελληνες πανεπιστημιακοί και πολλοί νέοι έδωσαν το «παρών» στον διάλογο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κέβιν Φέδερστον την περασμένη Δευτέρα στο London School of Economics. Τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικός, ήταν εκεί και ο μέχρι πρότινος Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζον Κίτμερ. Οπου και να πάει, η Ελλάδα τον πληγώνει…

Σοκ και δέος

Αλίμονο σε όποιον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από την 1η Ιανουαρίου του 2019… Το γνωρίζει, βέβαια, ο πρωθυπουργός. Το χειρότερο είναι ότι το γνωρίζουν και οι δανειστές. Θυμίζω ότι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, ακόμη και με ελάφρυνση του χρέους, είναι ότι περικοπές σε συντάξεις και μείωση αφορολογήτου θα πρέπει αμφότερα να εφαρμοστούν το 2019. Σοκ και δέος! Δεν είναι λίγοι στις τάξεις των δανειστών που εκτιμούν ότι η χώρα θα βρεθεί στο απόλυτο κενό στην εκπνοή του προγράμματος και ότι τότε ο Αλέξης Τσίπρας σε κλίμα γενικευμένης αστάθειας θα πάει σε εκλογές.

Τα ύστερα του κόσμου

Κάτι παρόμοιο με τα… ύστερα του κόσμου σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Πειραιώς. Αυτό στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών, που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις επέστρεψε από το Λονδίνο, για να ακούσει εισηγήσεις και προτάσεις για την εμφάνιση της Πέμπτης στη Βουλή. Γιώργος Κουμουτσάκος και Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκαν θιασώτες της σκληρής γραμμής και εισηγήθηκαν στον Μητσοτάκη την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λίγο πριν από την επίμαχη ψηφοφορία. Αντίθετοι σε αυτή την άποψη εμφανίστηκαν ο συνήθης ύποπτος Κωστής Χατζηδάκης και οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Υποστήριξαν μάλιστα ότι ίσως η Ν.Δ. να έπρεπε να ψηφίσει κάποιες διατάξεις για διαρθρωτικά. Το κοντράστ έκανε τον Κουμουτσάκο να αναφωνήσει κάτι του τύπου «πού φτάσαμε, να λέμε εμείς ότι πρέπει να αποχωρήσουμε και ο Αδωνις να είναι της συναινετικής γραμμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή