Ο αγώνας για τα αυτονόητα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το καλοσκεφτούμε, είναι θλιβερό το γεγονός ότι 220 καθηγητές Πανεπιστημίου υπογράφουν έκκληση για το τέλος της βίας στα ΑΕΙ. Και είναι θλιβερό διότι αυτό που είναι κοινός τόπος ακόμη και στα βάθη της υποσαχάριας Αφρικής, αυτό που έπρεπε να είναι απλό προϊόν της κοινής λογικής, στην Ελλάδα χρειάζεται αγώνας να κατακτηθεί. «Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο στο οποίο δεν θα νιώθουν οι φοιτητές και οι διδάσκοντες απειλούμενοι», γράφουν. «Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο χώρο μάθησης, έρευνας και υγιούς καλλιέργειας του πολιτικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες και αποδέκτες εγκληματικών πρακτικών μέσα στις σχολές μας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την επικράτηση του φόβου και της συγκάλυψης τέτοιων πρακτικών».

Ετσι ενώ σε άλλες χώρες συζητούν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας του ακαδημαϊκού έργου, τη βελτιστοποίηση των πρακτικών εκπαίδευσης από απόσταση, την καλύτερη κατανομή πόρων, προγράμματα διάχυσης της γνώσης εκτός των ΑΕΙ, η ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα καλείται να κατακτήσει το δικαίωμα στην ομαλή διενέργεια των μαθημάτων χωρίς να περιτριγυρίζεται από ληστές, εμπόρους ναρκωτικών, μπαχαλάκηδες κ.λπ. Φτάσαμε σε σημείο, όπου συμμορίες ψάχνουν (όπως έκαναν οι μαφιόζοι) φοιτητές πολιτικών παρατάξεων για να τους «συνετίσουν» ώστε να μην μιλάνε πολύ για την ανομία στα πανεπιστήμια. «Βίαιη επίθεση στη Νομική Σχολή Αθηνών δέχθηκε φοιτητής από άτομο, λίγα λεπτά μόνο μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος…. [Την προηγούμενη μέρα] άγνωστοι εισέβαλαν σε αίθουσα της Νομικής κατά τη διάρκεια μαθήματος αναζητώντας τον φοιτητή που δέχθηκε την επίθεση… Οπως κατήγγειλε χθες η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση Νομικής Αθηνών, προχθές Δευτέρα (8.5.2017) “σημειώθηκε βίαιο περιστατικό κατά συμφοιτητή μας στο μάθημα των Εφαρμογών Ποινικού Δικαίου… Ξυλοδαρμοί έχουν συμβεί πολλές φορές κυρίως κατά τη διάρκεια συνελεύσεων από συγκεκριμένα άτομα που παραμένουν στον χώρο της σχολής. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που γίνεται βίαιη επίθεση την ώρα του διαλείμματος σε αίθουσα διδασκαλίας”» (Καθημερινή 10.5.2017). Ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε, με την παρουσία πρωθυπουργού, ένα ακόμη μεγαλειώδες πρόγραμμα για την Παιδεία. Μίλησε (και αυτός) για το νέο Λύκειο, το ανοικτό πανεπιστήμιο και όλα τα άλλα που έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές. Ενα πράγμα δεν ανέφερε. Τη σημερινή κατάσταση στα ΑΕΙ, τα οποία λυμαίνονται παντός είδους συμμορίες. Επομένως, αν ο υπουργός (που κατά τον κ. Τσίπρα μοιάζει με τον Αϊνστάιν) θέλει να κάνει κάτι στην ανώτατη παιδεία ας συνεργαστεί με το διδακτικό προσωπικό και τις διωκτικές αρχές για να εξαλειφθεί αυτό το άγος στα πανεπιστήμια. Και μετά βλέπουμε τα μεγαλόπνοα περί «ανοικτού πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή