Το τέλος της (ελληνικής) Ιστορίας

Το τέλος της (ελληνικής) Ιστορίας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο παρεξηγημένος στην Ελλάδα Φράνσις Φουκογιάμα («παρεξηγημένος, διότι δεν χωρούσε στο κυρίαρχο ιδεολογικό μοντέλο της χώρας) είχε γράψει το 1989 ένα άρθρο με τον τίτλο «Το τέλος της Ιστορίας;»· αργότερα έγινε βιβλίο «Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος» (στα ελληνικά εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Ο μεγάλος Αμερικανός στοχαστής δεν έγραψε ότι δεν θα υπάρχουν συγκρούσεις και άλλα τέτοια τερπνά που του προσήπτε η τσιγαροκαπνισμένη ελληνική διανόηση. Ακολουθώντας το εγελιανό παράδειγμα διεκήρυσσε ότι το μοντέλο της φιλελεύθερης δυτικής Δημοκρατίας κέρδισε οριστικά τον ιδεολογικό πόλεμο και γι’ αυτόν τον λόγο η Ιστορία (με το «Ι» κεφαλαίο) τέλειωσε.

Μια μικρή επιβεβαίωση της θεωρίας Φουκογιάμα ήρθε από τις «διαρροές κύκλων του Μαξίμου» (τις οποίες αναπαράγουν όλα τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ) ότι το κράτος δεν παρεμβαίνει σε ιδιωτικές συμφωνίες σαν αυτή που έκανε ο κ. Ιβάν Σαββίδης με την «Πήγασος Α.Ε.» για την αγορά των μετοχών του Mega.

Ελα, ντε! Πού ακούστηκε να παρεμβαίνει το ελληνικό κράτος σε ιδιωτικές συναλλαγές; Πρωτάκουστα είναι και αυτά που ρωτά η Νέα Δημοκρατία: «Πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150.000.000 ευρώ να είναι σε θέση να μεταβιβάζει περιουσιακά της στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών της; Είναι νόμιμος ο μη ενεχυριασμός του συνόλου των μετοχών που κατείχε ο κ. Μπόμπολας; Είναι δυνατόν οι τράπεζες να έχουν δεσμεύσει τους μισθούς των εργαζομένων του καναλιού, αλλά να μην έχουν ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών υπερδανεισμένων μετόχων;».

Η νίκη δε των νεοφιλελέδων είναι απόλυτη. Το κράτος δεν παραιτείται μόνο από τη συνταγματική επιταγή που θέλει τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση να υπάγονται στον άμεσο έλεγχό του, αλλά και του φορολογικού ελέγχου της συμφωνίας. Να θυμίσουμε ότι ο εν λόγω έλεγχος είναι αυξημένος για τους μετόχους ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αφού περιλαμβάνει και πόθεν έσχες.

Λέγονται πολλά και φανταζόμαστε θα ειπωθούν περισσότερα για το χρονικό αυτής της προαναγγελθείσας συμφωνίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Σαββίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, (αφού δήλωσε ότι ήθελε να χειροκροτήσει τον κ. Αλέξη Τσίπρα και προέβλεψε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός) προφήτεψε –την εποχή που η κυβέρνηση διέγραφε πρόστιμα 38 εκατ. ευρώ– ότι «έτσι κι αλλιώς θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Ετσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Οταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο» («Πρώτο Θέμα» 2.5.2017).

Το βασικό όμως είναι να μη μείνουμε στα μικρά της ιστορίας (με το «ι» πεζό) αλλά να διακρίνουμε το τέλος της ελληνικής Ιστορίας («Ι» κεφαλαίο), αφού η νίκη του οικονομικού φιλελευθερισμού είναι απόλυτη. Ποιος το περίμενε αυτό από την Πρώτη Φορά Αριστερά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή