Ζητείται οριστική απαλλαγή Γεωργίου

Ζητείται οριστική απαλλαγή Γεωργίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα τριμελής σύνθεση του Εφετείου Αθηνών αποφάσισε, δεύτερη φορά, να σταματήσει τη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην προέδρου της Στατιστικής Αρχής (μαζί και δύο ανώτερων υπαλλήλων της ίδιας ανεξάρτητης υπηρεσίας του κράτους), που αντιμετώπιζε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για την υποτιθέμενη ψευδή βεβαίωση του ύψους του κρατικού ελλείμματος κατά το έτος 2009. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 2 – 1, με την εισηγήτρια να κρίνει ότι η δίωξη έπρεπε να συνεχιστεί.

Το Συμβούλιο Εφετών, με άλλη σύνθεση προφανώς, είχε ήδη αποφασίσει από το 2015 ότι η αρχική κατηγορία δεν έστεκε. Να σας υπενθυμίσω, αντιγράφοντας το δικαστικό έγγραφο, ότι σύμφωνα με την εξεταζόμενη τότε υπόθεση, οι συγκατηγορούμενοι είχαν βεβαιώσει ότι «το ποσοστό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το έτος 2009 ανερχόταν σε ποσοστό 15,4% επί του ΑΕΠ, εμφανίζοντάς το έτσι αυξημένο κατά ποσοστό 1,8% σε σχέση με την εκτίμηση που τον Απρίλιο του 2010 είχε γνωστοποιήσει στη Eurostat ο ασκών τότε τις αρμοδιότητες της ΕΛΣΤΑΤ γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Σπ. Π. και κατά την οποίαν (εκτίμηση) το ως άνω έλλειμμα ανερχόταν μόνο σε ποσοστό 13,6% επί του ΑΕΠ».

Μπορεί, όπως έπρεπε να περιμένει κανείς, η κατηγορία αυτή να έπεσε, εξακολουθούν όμως πολλοί μεταξύ μας και ακόμη περισσότεροι μεταξύ των πολιτικών (σχεδόν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) να πιστεύουν ότι πράγματι κάποιοι υπελόγισαν λανθασμένα το έλλειμμα του 2009, με σκοπό μάλιστα να μας βάλουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ και στα μνημόνια.

Η ίδια ανησυχία, προφανώς, έκανε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητήσει και να πάρει την επανεξέταση της ίδιας υπόθεσης, αν και με πρόσθετο, εξωπραγματικό όπως είχαμε αναδείξει («Κ» 4/9/2015), κατηγορητήριο. Αυτή τη δεύτερη προσπάθεια, έπειτα από πολλές άλλες, απέρριψαν οι εφέτες. Θα σταματήσει εκεί η δίωξη σκοπιμοτήτων εναντίον του Γεωργίου αλλά και της λογικής;

Δεν είναι σίγουρο. Η οριστική απαλλαγή δεν είναι δεδομένη. Υπάρχει περίπτωση η αναιρεσείουσα εισαγγελέας να ζητήσει την εξέταση της υπόθεσης από τον ίδιο τον Αρειο Πάγο. Στο μεταξύ, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε στο τελευταίο Eurogroup να φροντίσει για τα δικαστικά έξοδα των κατηγορουμένων σε μια υπόθεση που θυμίζει ολοένα μια Δικαιοσύνη που χάνει ατελείωτες ώρες σε αυτό που μοιάζει συνεχώς πιο πολύ με κυνήγι μαγισσών παρά στην αποκάθαρση, που δικαίως ζητούν οι πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή