Το Brexit και η Τουρκία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε τη νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα έχει επικεφαλής την Τερέζα Μέι. Πέρα από το αμιγώς βρετανικό πολιτικό ενδιαφέρον περί το μέγεθος της ήττας των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Ιουνίου αφορά την Ελλάδα όχι μόνον ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. που εκ των πραγμάτων θα συμμετάσχει στις συζητήσεις για το Brexit, αλλά και για τις ευρύτερες επιπτώσεις του, οι οποίες ενδεχομένως εφάπτονται με τα άμεσα ελληνικά συμφέροντα. Ολοένα και συχνότερα, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες, συζητείται η δρομολόγηση ενός Brexit το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η «άλλη χώρα» είναι, βεβαίως, η Τουρκία.

Δεδομένου ότι το πνεύμα του Ελσίνκι έχει από καιρού αποδημήσει εις Κύριον, μια νέα διευθέτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με πιθανό πρότυπο τη σχέση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Λονδίνου πρέπει να ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Αθήνα. Ως εκ τούτου, ένα «σκληρό» Brexit, όπου η Μάγχη θα μετατραπεί ένθεν και ένθεν σε οχυρωματική τάφρο, πιθανότατα δεν θα ήταν ένα θετικό πρότυπο ούτε για την περίπτωση της Τουρκίας. Αναλυτές όπως ο Ούγκο Ντίξον θεωρούν ότι στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας ο Κόρμπιν θα ήταν μικρότερο κακό σε σύγκριση με τη Μέι.

Η ελληνική αντίληψη για την περίπτωση των διαπραγματεύσεων περί το Brexit δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη και την τουρκική διάσταση. Η Αθήνα πρέπει να παραμείνει πιστή στον δρόμο που μεταφέρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα στο αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες η Αθήνα θα πρέπει να κινηθεί με σωφροσύνη, διατηρώντας μια στάση περισσότερο παραγωγική από το πνεύμα των απόψεων που έχουν ακουστεί ακόμη και σε θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση του «διαζυγίου» Βρυξελλών – Λονδίνου. Ενα «λογικό» Brexit θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια μιας νέας σχέσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία, επί νέων δεδομένων (αν βεβαίως ο Ερντογάν δεν προχωρήσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής). Οι ανησυχίες περί άτυπης συμμαχίας Λονδίνου – Αγκυρας δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τον γενικότερο στόχο, καθώς με βάση τα τρέχοντα δεδομένα συνιστά μάλλον φυσική εξέλιξη. Είναι, εν ολίγοις, στο χέρι των Ευρωπαίων αν θα κατορθώσουν να διαμορφώσουν μια λειτουργική σχέση με τα δύο άκρα της ευρωπαϊκής ηπείρου ή αν θα εμπλακούν σε μια άνευ ουσίας αντιπαράθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή