Διελκυστίνδα και με Αγίους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Μια φράση του προέδρου Πούτιν κατά την υποδοχή πριν από λίγες μέρες στο Κρεμλίνο του προέδρου της FYROM Γκεόργκι Ιβανόφ, άναψε βαλκανικές φωτιές. Τούτη τη φορά «θύματα» των ιστορικών διενέξεων που εξακολουθούν να βασανίζουν την περιοχή, όσο καμιά άλλη στην Ευρώπη, ήταν οι Αγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος και Μεθόδιος. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενοι, δημιούργησαν το κυριλλικό αλφάβητο και διέδωσαν στους Σλάβους τον Χριστιανισμό, γεγονός που τους κατατάσσει μεταξύ των πρώτων στο αγιολόγιο της ορθόδοξης σλαβικής εκκλησίας, αλλά και στην εθνική συνείδηση των λαών της περιοχής.

Μέχρι εδώ όλα και καλά και άγια. Ο Πούτιν, όμως, καλωσορίζοντας τον Ιβανόφ, τον ευχαρίστησε μεταξύ άλλων και για το ότι «το αλφάβητο ήρθε σε μας από τα μακεδονικά εδάφη». Αυτό ήταν. Τα φαντάσματα της Ιστορίας ξεπρόβαλαν, τούτη τη φορά όχι με αφορμή το «τίνος είναι» ο Μέγας Αλέξανδρος ή ο τσάρος Σαμουήλ, αλλά για τους Αγίους.

Σε ποιον ανήκουν τελικά οι Κύριλλος και Μεθόδιος; Οι Ελληνες τους θεωρούμε δικούς μας λόγω Θεσσαλονίκης, αλλά και από το γεγονός, όπως υποστηρίζει με επιστημονικά επιχειρήματα ο ειδικός σλαβολόγος καθηγητής Αιμίλιος Ταχιάος, ότι από τα 38 γράμματα της κυριλλικής γραφής τα 24 είναι από το ελληνικό αλφάβητο.

Οι Σλαβομακεδόνες τους θέλουν δικούς τους και μάλιστα ο Γκρούεφσκι έχει φτιάξει άγαλμά τους στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ενώ οι Βούλγαροι δεν δέχονται συζήτηση ότι δεν τους ανήκουν. «Το να επιστρέφουμε πίσω στο παρελθόν, το να συνεχίζουμε να έχουμε διαμάχες για την Ιστορία, ενώ οι ιστορικοί έχουν εκφράσει προ πολλού τις απόψεις τους σχετικά μ’ αυτά τα θέματα δεν αποτελεί ευρωπαϊκή προσέγγιση» απάντησε στον Πούτιν ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ ο υπουργός Αμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για ανεπαρκείς ιστορικές γνώσεις.

«Μου προκαλεί απορία ότι ο πρόεδρος του μεγαλύτερου σλαβικού κράτους δεν γνωρίζει την ιστορία των σλαβικών λαών. Η Ρωσία που μιλάει συνέχεια για τους σλαβικούς λαούς και τις χώρες, για την ορθοδοξία, δεν ξέρει την Ιστορία» είπε. Είναι αφελές να πιστεύει κανείς πως ο Πούτιν αγνοεί την Ιστορία και ειδικά σ’ ένα τέτοιο ζήτημα ή ότι του «ξέφυγε» η φράση. Δεν είναι από τους ηγέτες που κάνουν τέτοια λάθη ο Πούτιν. Πολύ απλά, το είπε για να χαϊδέψει τα αυτιά των Σλάβων της ΠΓΔΜ, σε μια περίοδο που η Μόσχα κάνει παιχνίδι επιρροής στην εσωτερική κρίση που μαστίζει τα Σκόπια. Στο πλευρό των εθνικολαϊκιστών βεβαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή