Οι «ποντικοί» του Κέντρου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο. Δεν περνάει μέρα που να μη συμβούν αντίστοιχα περιστατικά». Φίλη, ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, μου μεταφέρει όσο πιο ψύχραιμα μπορεί την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Το «έγκλημα της καθημερινότητας», δηλαδή οι αρπαγές τσαντών και κινητών, έχει γίνει ρουτίνα. «Τους τουρίστες τούς έχουν μαδήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και αρχίζει να μου διηγείται απίστευτες ιστορίες.

Για τον Αυστραλό επισκέπτη, που μόλις είχε φτάσει στην Αθήνα και καθώς απολάμβανε αμέριμνος τον καφέ του, του άρπαξαν το σακίδιο με όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, από το διαβατήριο μέχρι τις πιστωτικές κάρτες και τα μετρητά. Για τον Ισπανό επαγγελματία φωτογράφο, ο οποίος σε πλήρη απόγνωση παρακαλούσε να δει το υλικό από τις κάμερες του καταστήματος για να εντοπίσει αυτόν που του έκλεψε την τσάντα με τον πανάκριβο φωτογραφικό εξοπλισμό.

Είναι αμέτρητες οι ιστορίες ανθρώπων που αντί για μύθο, ζουν στην Ελλάδα, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έναν εφιάλτη. «Τους ξέρουμε πια τους δράστες», μου λέει με σιγουριά. «Δεν είναι πλέον μόνο οι γνωστές φάτσες που σε όλους μας κινούν υποψίες ερχόμενοι να πουλήσουν κάτι ή να ζητιανέψουν, αλλά και άτομα υπεράνω υποψίας. Παρέες τριών-τεσσάρων κοριτσιών, καλοντυμένων και περιποιημένων, που μπαίνουν στα καταστήματα με καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο και σε κλέβουν χωρίς να καταλάβεις τίποτα. Πολλά απ’ αυτά τα άτομα τα γνωρίζουμε και τα διώχνουμε. Αλλά δεν μπορούμε να τα προλάβουμε όλα. Και δεν μπορούμε και να καλύψουμε το κενό της αστυνομίας».

Η παρουσία της οποίας στην περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Συχνές περιπολίες θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά. Θα έστελναν ένα αποθαρρυντικό μήνυμα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, οι πιο τουριστικές περιοχές αλλά και το ιστορικό κέντρο είναι πεδία εγκληματικής δραστηριότητας τέτοιου τύπου. Στα περισσότερα μέρη, όμως, η παρουσία της αστυνομίας είναι συχνή. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο, ένα κάποιο πλάνο, δεν είναι όλα αφημένα στην τύχη τους. Ιδιοκτήτης επιχείρησης στην πλατεία Αγ. Ειρήνης απευθύνθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Η απάντηση που πήρε ήταν: «Στείλτε μας μια επιστολή».

Αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες ήταν αναμενόμενο, επακόλουθο του κενού από την απουσία της αστυνομίας, που αντί να μικραίνει μεγαλώνει. Ιδιοκτήτης καφετέριας «συνέλαβε» επ’ αυτοφώρω γυναίκα τη στιγμή που αποσπούσε κινητό τηλέφωνο από πελάτη του. Δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει περιπολικό. Απένειμε μόνος του δικαιοσύνη, ξυλοφορτώνοντάς την αλύπητα στη μέση του δρόμου, μπροστά στα μάτια των περαστικών. Το χειρότερο; Κανείς δεν έδειξε να ενοχλείται με την εικόνα.

Συζητάμε διαρκώς για το πώς θα γίνει ακόμη πιο ισχυρός τουριστικός προορισμός η Αθήνα. Τι άλλο μπορεί να πουλήσει, εκτός από ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά, οινογαστρονομία, για να είναι ακόμη πιο ελκυστική; Μάλλον πρέπει να συζητήσουμε και για το πώς θα γίνει στοιχειωδώς ασφαλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή