Τριετία βαριάς στασιμότητας

Τριετία βαριάς στασιμότητας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Υπάρχει, τελικά, τεράστιο μπέρδεμα στα μυαλά των κυβερνοανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. Με αποτέλεσμα να βάζουν και τον κ. πρωθυπουργό άλλα να λέει τη μια μέρα, άλλα την επομένη. Το κύριο θέμα παραμένει η επαναφορά της οικονομίας σε διαδικασία επιταχυνόμενης, σταθερής και αυτοδύναμης ανάκαμψης. Μόνο που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, με πολλούς τρόπους, στέκεται εμπόδιο. Πρακτικώς, μάλιστα, οι παλινωδίες οικονομικής πολιτικής, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από το μνημόνιο, τα κομματικά εμπόδια στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η διάλυση της κυβερνητικής μηχανής είναι τα μόνα εμπόδια στην ανάκαμψη.

Με άλλα λόγια, αν η κυβέρνηση δεν έκανε όσα κάνει, η οικονομία θα πήγαινε καλύτερα κατά τουλάχιστον δύο εκατοστιαίες μονάδες στην τριετία που ολοκληρώνεται.

Και όμως, στην προχθεσινή συνάντηση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώθηκε η ακόλουθη εκτίμηση: «Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγματα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ».

Πράγματι, η προσωρινή εκτίμηση της Στατιστικής (2/6/17) για την εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους έδειξε μικρή, μόνον κατά 0,4% ετήσια μεταβολή. Η προηγούμενη εκτίμηση (flash estimate, 15/5/17) είχε εκπλήξει, πολύ δυσάρεστα, όλους μας, επειδή έδειχνε ότι η πορεία ήταν αμφίρροπη, αφού το ΑΕΠ κινήθηκε αρνητικά (-0,5%), ενώ επρόκειτο για το δεύτερο αρνητικό τρίμηνο (μετά το -1,1% του τελευταίου τετάρτου 2016). Επρόκειτο, αν επιβεβαιωνόταν, για καταστροφή.

Η καταστροφή αποφεύχθηκε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μιλά για «αλλαγή σελίδας», αφού τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα δείχνουν ένα ΑΕΠ σε πλήρη στασιμότητα (-0,03%) πολύ μακριά από το +2,7% στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση για το 2017.

Το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση το έδειξαν και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ, οργανισμός που δεν συμμετέχει στις συζητήσεις ούτε αυτής της περιόδου, ούτε του μνημονίου γενικότερα και υπήρξε πάντοτε εξαιρετικά ισορροπημένος. Μόλις προχθές έριξε την πρόβλεψή του για φέτος σε +1,1% για το 2017, πολύ κάτω από το +1,9% που έδινε πέρυσι ή έστω το +1,3% πριν από έξι μήνες. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία δεν έχει γυρίσει· συνεχίζει να σέρνεται επικινδύνως και οι κομματικές παρωπίδες δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε σε αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή