Ολα ανοικτά για το Brexit

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ Τερέζα Μέι δεν έχει εντολή για ένα καταστροφικό Brexit – και ούτε την πλειοψηφία για να το κάνει πράξη.

Με τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού DUP, οι Τόρις έχουν μια οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αλλά δύσκολα θα ανακτήσει η Μέι τη δύναμή της. Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιο σχέδιο για την ανατροπή της, αλλά οι συνάδελφοί της στο Συντηρητικό Κόμμα μπορεί τελικά να αποφασίσουν να δώσουν τέλος στα πολιτικά της βάσανα. Αυτό που δεν επιθυμούν είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση: η δυναμική είναι τώρα με τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Νέα προσφυγή στις κάλπες πιθανότατα θα οδηγούσε τον αρχηγό των Εργατικών στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το Brexit; Κατ’ αρχάς, ότι ο κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία –η πιο χαοτική μορφή του Brexit– φεύγει από το τραπέζι. Η Μέι έλεγε διαρκώς ότι «είναι προτιμότερο να μην υπάρξει καμία συμφωνία παρά να υπάρξει μια κακή συμφωνία». Οι Τόρις δεν έχουν πια αρκετούς βουλευτές για να επιβάλουν αυτή τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Το DUP πιθανότατα δεν θα τη δεχόταν, καθώς ένα χαοτικό Brexit θα οδηγούσε στην επαναφορά ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία. Οι νέοι Σκωτσέζοι Συντηρητικοί βουλευτές, η μοναδική καλή είδηση για το κόμμα από τις εκλογές, είναι πιθανόν να ταχθούν υπέρ ενός πιο ήπιου Brexit.

Επιπλέον, οι Συντηρητικοί εκείνοι που είχαν τα κότσια να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον ενός καταστροφικού Brexit μετά το δημοψήφισμα, θα νιώσουν ενδυναμωμένοι. Η ελπίδα είναι ότι θα επιμείνουν τουλάχιστον σε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τη συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις – κάτι υπέρ του οποίου είχαν ταχθεί τον Ιανουάριο, αλλά το οποίο η Μέι απέρριψε.

Αυτά είναι θετικές εξελίξεις. Σημαίνουν ότι η πρωθυπουργός πρέπει να σταματήσει να απειλεί ότι θα πετάξουμε όλα μας τα παιχνίδια από την κούνια μας αν δεν μας δώσουν αυτά που ζητάμε. Οι Ευρωπαίοι θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για μπλόφα.

Για τον ίδιο λόγο που έχει φύγει από το τραπέζι το χαοτικό Brexit, υπό τον όρο ότι δεν θα συμβεί μία σειρά μνημειωδών λαθών, το εκλογικό αποτέλεσμα απομακρύνει και το ενδεχόμενο του καταστροφικού Brexit (έξοδος από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση) που είναι η προτιμητέα επιλογή της Μέι. Το DUP ίσως να διστάσει ενώπιον της εξόδου από την τελωνειακή ένωση, που θα σημάνει την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων.

Εν τω μεταξύ, ίσως μπορέσει να ανοίξει και πάλι το ερώτημα της παραμονής στην κοινή αγορά. Μια τέτοια μεταστροφή δεν θα είναι εύκολη: η κοινή αγορά συνεπάγεται την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων, τη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της – όλα χωρίς τη δυνατότητα ψήφου για τη διαμόρφωσή τους.

Από την άλλη, αν είμαστε διατεθειμένοι να τα κάνουμε όλα αυτά, δεν θα ήταν καλύτερο να παραμείνουμε στην Ε.Ε., επί της πολιτικής της οποίας διαθέταμε σημαντική επιρροή;

* O κ. Χιούγκο Ντίξον είναι συνιδρυτής του Common  Ground και ιδρυτής και διευθυντής σύνταξης του InFacts. Μια εκτενέστερη εκδοχή του παρόντος αναρτήθηκε στον ιστότοπο του InFacts την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή