Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μια νέα τριμερής σύνοδος κορυφής με την Κύπρο και το Ισραήλ. Είναι βήμα συνέχειας στην πολιτική που ξεκίνησαν και διαμόρφωσαν προηγούμενες κυβερνήσεις. Στον διάλογο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο οποίος συστηματοποιήθηκε από τον Αύγουστο 2013, κεντρική θέση έχει η ενεργειακή συνεργασία, ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ. Οι συνεχιζόμενες έρευνες και το σοβαρό ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών είναι αψευδής μάρτυρας των δυνατοτήτων για να αναδειχθεί η περιοχή μας σε σημαντικό παραγωγό ενέργειας για την Ε.Ε. Ανάλογα ισχύουν και για την τριμερή συνεργασία μας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, την οποία, επίσης, θεωρώ παράγοντα ασφάλειας και ενισχυμένης οικονομικής συνεργασίας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο στις εξελίξεις. Η γεωγραφική μας θέση διαθέτει υψηλή προστιθέμενη αξία στον νέο γεωπολιτικό ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι τα μείζονα σχέδια ενεργειακών υποδομών: ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, προϋπολογισμού 5,2 δισ. ευρώ, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας και Ιταλίας και ο EuroAsia Interconnector, ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ. Και στα δύο αυτά σχέδια ενεργειακών υποδομών, τα οποία έχουν την υποστήριξη της Ε.Ε., μέσω και του χρηματοδοτικού εργαλείου CEF (Connecting Europe Facility), την πρωτοβουλία έχει ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί ενεργά από τις τρεις κυβερνήσεις.

Πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην υλοποίηση αυτών των έργων, η προεργασία των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Είναι κρίσιμης σημασίας να αφήσουμε τις αριστερές ιδεοληψίες και να δώσουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία ευκαιρίες να αναπτυχθεί και στον ενεργειακό τομέα, όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει στην Ελλάδα. Γιατί ο ενεργειακός τομέας είναι παράγοντας ανάπτυξης της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία. Ας κινηθούμε ως χώρα χωρίς «αριστερόστροφα» φοβικά σύνδρομα και συμπλέγματα που έρχονται από το παρελθόν για να «ταλαιπωρούν» το μέλλον μας. Οπως κινηθήκαμε στην περίοδο 2004-2009 με την τολμηρή ιδιωτικοποίηση του εμπορευματικού λιμανιού του Πειραιά, για την οποία κατηγορηθήκαμε, αλλά οι εξελίξεις μας δικαίωσαν και σήμερα ο Πειραιάς είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια στην Ευρώπη. Εχουμε κομβική θέση στην ανατολική Μεσόγειο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Εχουμε μεγάλο ενεργειακό ηλιακό και αιολικό «πλούτο».

Εχουμε την υποστήριξη της Ε.Ε. Εχουμε όλες τις δυνατότητες να γίνει η Ελλάδα ευρωπαϊκός παράγοντας ενεργειακής ασφάλειας.

*Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος είναι τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή