Προφητειών το ανάγνωσμα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η μικρή μου προφητεία μετά τον σεισμό που πλήγωσε τη Λέσβο ήταν ότι την επομένη στους «κρεμαστούς κήπους» των εφημερίδων, σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα, θα βλέπαμε τους μεγάλους προφήτες να διαλαλούν επικείμενους μεγάλους σεισμούς. Δεν χρειαζόταν κάποιο χάρισμα για να το προβλέψω. Αυτό γίνεται πάντα όταν μας θυμάται ο Εγκέλαδος: Ξεφυτρώνουν αστραπιαία, σε κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και στο Διαδίκτυο, αυτοχειροτόνητοι σεισμολόγοι που δαπανώντας την ίδια ψυχική ύλη που δαπανούν όταν προβλέπουν το σκορ κάποιου αγώνα ή πόσα κόρνερ θα χτυπηθούν στο πρώτο ημίχρονο, κερδίζουν λίγα λεπτά δημοσιότητας προαναγγέλλοντας τη συντέλεια του κόσμου από δέκα Ρίχτερ.

Επιπλέον, μάντεις, προφήτες, πεφωτισμένοι γέροντες και γερόντισσες αποτελούν σταθερή παράμετρο της καθημερινότητάς μας, λόγω των πρωτοσέλιδων που τους αφιερώνει ο συμβατικά λεγόμενος λαϊκός Τύπος. Δεν θα λείψουν ποτέ όσοι βιοπορίζονται πουλώντας τρόμο. Και δεν θα λείψουν ποτέ οι «πτωχοί τω πνεύματι», που θα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι «δεν μπορεί, για να το γράφει η εφημερίδα, για να το λέει και η τηλεόραση, κάτι θα ξέρουν». Κάτι που βεβαίως «μας το κρύβουν» οι Κακοί: η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, οι επιστήμονες και βέβαια «οι σιωνισταί».

Την ώρα που οι αλαφιασμένοι και ξεκρέμαστοι άνθρωποι επιστρατεύουν κάθε κυτταράκι του μυαλού τους και κάθε κλωστίτσα της ψυχής τους για να οργανώσουν, από κοινού με συγγενείς και φίλους, την άμυνά τους στην απόγνωση και στη μοιρολατρία, οι έμποροι του πανικού, σεσημασμένοι ή πρωτόβαλτοι, πανηγυρίζουν πάνω στα ερείπια επειδή «επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις τους». Και προφητεύουν νέα ερείπια, τρισχειρότερα. Και είναι τόσο μαραγκιασμένη η ψυχή τους, που ίσως προσεύχονται στον όποιο θεό τους να στείλει αυξημένα τα Ρίχτερ του, για να ’χουν να καμαρώνουν για τη μαντοσύνη τους και να την τοκίζουν.

Και επειδή η ανοησία δεν έχει σύνορα ούτε η αγυρτεία εθνικότητα, ιδού και ο απροσδόκητος συντονισμός ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους συνωμοσιολάγνους, κυρίως δε εμποράκους θεωριών συνωμοσίας: Το παραλήρημα του δημάρχου της Αγκυρας, ο οποίος βρήκε εσχάτως την εξήγηση για τους σεισμούς που πλήττουν την περιοχή μας μάλλον από καταβολής κόσμου («σκοτεινές δυνάμεις» με ακόμα πιο σκοτεινά όπλα στη διάθεσή τους, «μυστικές σεισμικές έρευνες» κτλ.), βρήκε στον τόπο μας ανθρώπους πρόθυμους να το αναμεταδώσουν εμπλουτισμένο. Θα ήταν απλώς γελοιότητες, αν δεν μιλούσαμε επί ερειπίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή