Βαριά λόγια και ωμή βία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από όλα όσα διάβασα σχετικά με την επίθεση σε Ρεπουμπλικανούς βουλευτές στις ΗΠΑ, περισσότερο στάθηκα σε όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δημοσιογράφους, ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τιμ Ράιαν: «Οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον πρέπει να “βάζουν νερό στο κρασί τους” όταν κάνουν πολιτικές δηλώσεις», τόνισε. «Πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο όπου τα πράγματα δεν γίνονται σε προσωπικό επίπεδο και δεν κατακρίνουμε ο ένας τον άλλο τόσο πολύ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πυροβολήθηκε μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου γιατί δεν άρεσαν οι πολιτικές του απόψεις».

Ουσιαστικά αυτό που λέει ο βουλευτής είναι ότι ο ακραίος λόγος, η οξύτατη ρητορική που φτάνει στο σημείο να φλερτάρει με το μίσος, το σκληρό, προσωπικό κατηγορητήριο προς τους πολιτικούς αντιπάλους, μπορεί για κάποιους να είναι καύσιμο για εγκληματικές πράξεις.

Το περιστατικό συνέβη προχθές το πρωί στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, όπου ο βουλευτής Στιβ Σκαλίς –από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο– και άλλοι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του προπονούνταν στο μπέιζμπολ ενόψει προγραμματισμένου φιλανθρωπικού αγώνα με την ομάδα των Δημοκρατικών. Ενοπλος, κρατώντας ημιαυτόματο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουφέκι, άρχισε να πυροβολεί τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και τη συνοδεία τους από τον φράκτη που περικλείει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και κατόρθωσαν να συλλάβουν τον δράστη αφού πρώτα είχε καταφέρει να τραυματίσει τον Στιβ Σκαλίς, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλα τέσσερα άτομα φέρουν πιο ελαφρά τραύματα. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 66χρονο Τζέιμς Χότζιγκτον, από το Ιλινόι, ο οποίος αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Χότζιγκτον φέρεται να είχε εργαστεί ως εθελοντής στην καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς –έσπευσε να δηλώσει αηδιασμένος από το συμβάν– για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ήταν μέλος αντιρεπουμπλικανικών ομάδων στο Facebook, μεταξύ των οποίων και μιας με τίτλο «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι δικός μου πρόεδρος». Σε ανάρτησή του τον προηγούμενο Μάρτιο, έγραφε: «Ο Τραμπ είναι προδότης. Εχει καταστρέψει τη δημοκρατία μας και ήρθε η ώρα να καταστρέψουμε την εταιρεία Τραμπ». Eπίσης, είχε υπογράψει ψήφισμα για την απομάκρυνση του Τραμπ από την προεδρία και γενικότερα οι περισσότερες αναρτήσεις του τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά έντονη κριτική στους Ρεπουμπλικανούς και την πολιτική τους.

Η όξυνση του δημοσίου λόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης, που δεν είναι φυσικά αποκλειστικά ελληνικό προνόμιο αλλά ανθεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπορεί να μην είναι η αιτία για περιστατικά όπως αυτό, σίγουρα όμως δεν βοηθάει τη Δημοκρατία. Οι πυροβολισμοί στη Βιρτζίνια σαν να «ξύπνησαν» τους Δημοκρατικούς, που τώρα αναστοχάζονται σε ό,τι αφορά την ένταση και τα όρια του αντι-τραμπισμού. Είναι ένας προβληματισμός απολύτως απαραίτητος, πολύτιμος για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν ευδοκιμεί εκεί όπου δεν υπάρχει ταπεινότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή