Στοιχεία και στοιχειά

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ι δικαστικοί λειτουργοί τον χαρακτήρισαν «αστοιχείωτο». Και εκείνος τους απάντησε: «Καλύτερα αστοιχείωτος (με πτυχίο ιατρικής αθηνών, ειδίκευση στη χειρουργική, εξειδίκευση στη μεθ, 5 χρόνια δημαρχιακής θητείας, το μεγαλύτερο σχολείο σε άλλες πέντε επιστήμες) ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΑΠΑΛΛΑΞΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ κλπ στο όνομα των “δικαιοκρατικών εγγυήσεων και της ισονομίας”!!!!!!!!!!!!! Αν αυτό είναι “εξέλιξη του νομικού πολιτισμού”, προτιμώ την “αμορφωσιά” των παραπάνω πτυχίων μου και του λαϊκού περί δίκαιου αισθήματος με το οποίο γαλουχήθηκα». Τα κεφαλαία και τα παραπανίσια θαυμαστικά δικά του είναι – του Παύλου Πολάκη, διότι περί αυτού πρόκειται.

Η φασαρία προέκυψε όταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας άσκησε κριτική μέσω Facebook στην απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων. «Το δικαστήριο, συνεπές προς την προγενέστερη νομολογία του και ομοφώνως», γράφουν στην ανακοίνωσή τους, μεταξύ των άλλων, οι δικαστικοί λειτουργοί, «ακολούθησε τις γενικές αρχές και τους κανόνες, οι οποίοι ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα αυτό και αποτυπώνονται στη νομολογία τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι αρχές αυτές αποτελούν δικαιοκρατικές εγγυήσεις, που ισχύουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, και αφορούν όλους, ανεξαιρέτως, τους πολίτες».

Το επίμαχο σημείο περί «αστοιχείωτου» βρίσκεται στην κατάληξη της ανακοίνωσης: «Κρατικοί λειτουργοί και δημόσια πρόσωπα που ασκούν κριτική σε δικαστικές αποφάσεις επιβάλλεται να έχουν υποτυπώδη, έστω, γνώση των εξελίξεων στον νομικό πολιτισμό, διότι η αστοιχείωτη κριτική προσφέρει κακή υπηρεσία στον τόπο και τους πολίτες».

Εχει ενδιαφέρον αυτή η αντίθεση πάνω στην οποία θεμελιώνει την απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός, ανάμεσα στο «στοιχειωμένος» και το «αστοιχείωτος». Προφανώς και ο Κρητικός πολιτικός, και γιατρός, γνωρίζει καλά πώς παίζει με τις λέξεις και ότι το αντίθετο του «αστοιχείωτου» δεν είναι ο «στοιχειωμένος». Θεωρώ βέβαιο επίσης πως ξέρει καλά ότι τη σήμερον ημέρα άλλο πράγμα είναι το «στοιχείο» και άλλο πράγμα το «στοιχειό».

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού μού θύμισε πάντως και κάτι που άκουγα συχνά μικρός: «Αυτός είναι μορφωμένος», έλεγαν παλιά, «είναι γιατρός». Εκείνη η παλαιά παρανόηση, ότι εφόσον σπούδασες γιατρός είσαι αυτομάτως και άνθρωπος με παιδεία. Θέλω να πω, μπορεί να έχει μια πόλη κέντρα πολιτισμού, στέγες τεχνών και μέγαρα μουσικής, αλλά όταν οι δρόμοι της αποτελούν εστίες μόλυνσης και η σχέση ενός λαού με τον δημόσιο χώρο φανερώνει είτε απαξίωση είτε βία, τότε η παιδεία είναι μια κενή λέξη. Γνωρίζω σε βάθος την ειδικότητά μου δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μόνον αυτό: ότι γνωρίζεις καλά την ειδικότητά σου. Για τα περαιτέρω απαιτούνται άλλα διαπιστευτήρια.

Φαίνεται όμως ότι και σε αυτό ο κ. Πολάκης έχει ήδη σκεφτεί καλά τι λέει: δεν περιορίζεται στην ιατρική του ιδιότητα για να αντικρούσει το επιχείρημα περί «αστοιχείωτου» αλλά και σε εκείνη του δημάρχου. Η δημαρχία ήταν «το μεγαλύτερο σχολείο σε άλλες πέντε επιστήμες», όπως λέει χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, δημαρχία ισούται με άλλες πέντε επιστήμες. Και αυτή είναι η δήλωση ενός επιστήμονα.

Φρονώ πως πράγματι ο κ. Πολάκης δεν είναι αστοιχείωτος, όπως του καταλογίζεται. Υπάρχει μια αφανής ευφυΐα στη δήλωσή του, ενώ κάνει κι ένα χαριτωμένο παιχνίδι με τις λέξεις.

Νομίζω όμως πως, σε αντίθεση με όσα λέει, είναι στοιχειωμένος. Δεν εννοώ από υπερφυσικά «θορυβοποιά πνεύματα» ούτε από τύψεις (όπως οι δικαστές εν προκειμένω). Εννοώ ότι, κάθε φορά που προβαίνει σε δημόσιες παρεμβάσεις, το κάνει σαν να είναι όντως στοιχειωμένος – για την ακρίβεια, δαιμονισμένος. Ο βομβαρδισμός από κεφαλαία, όπως και από θαυμαστικά, στην απάντησή του, είναι μια μικρή έκφανση αυτού του εσωτερικού δαίμονα. Οπως και τα πιστόλια, όπως και το ότι «έπρεπε να έχει φυτέψει τρία μέτρα στο χώμα» έναν δημοσιογράφο, κ.ά. Είναι σπάνιο να έχεις μέσα σου έναν εσωτερικό δαίμονα. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του κ. Τσίπρα δείχνει να είναι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή