80 χρoνια πριν… 5-VII-1937

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ:  (Από κριτικό σημείωμα του Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου].) «“Βήματα στην άμμο” τιτλοφορεί την ποιητική συλλογή του ένας νέος Κύπριος λογοτέχνης, ο κ. Λευτέρης Γιαννίδης, ο οποίος αληθινά αξίζει κάθε προσοχή και ενθάρρυνση. […] Ο κ. Γιαννίδης, αν κρίνω από τη φωτογραφία του, είναι πολύ νέος, σχεδόν παιδί. Κι’ ωστόσο η ποίησίς του έχει μιαν ωριμότητα που εκπλήσσει. Ο λυρισμός του όταν δεν είναι φιλοσοφημένος, είναι στοχαστικός, κι’ αυτό φανερώνει μια ψυχική καλλιέργεια κ’ ευαισθησία αξιοσημείωτη. […] Δεν παίρνω πολύ στα σοβαρά τα “παλιά συρτάρια”, “τα τραγούδια που είναι τα πρώτα και ίσως τα τελευταία, γιατί η ψυχή του ποιητή σωπαίνει πολύ γρήγορα”. […] Παίρνω τους στίχους του τραγουδιού που τιτλοφορείται “Μεσόγειος”: “Στην εμορφιά σου τη γλαυκή με φέρνει ο πόθος ο κρυφός: / Νοσταλγικά στου καραβιού καθόμαστε την πρύμνη / κι’ άπλωνες γύρω τ’ όνειρο του στοχασμού και του φωτός, / ήρεμη καθώς λίμνη…” […] Ο κ. Λευτέρης Γιαννίδης […] αν καλλιεργήση το τάλαντό του από σκοπιά κάπως ευρύτερη, θα δώση εξαίρετα πράγματα. […].» [Σημ. «Φ»: Ο Λευτέρης Γιαννίδης, ψευδώνυμο του Ελευθέριου Ιωαννίδη (1913-1984), δεν φαίνεται να δημοσίευσε σε συλλογή άλλα ποιήματα. Προχώρησε μόνο σε επανέκδοση της συλλογής του το 1938. Η φωτογραφία του είναι από το εξαιρετικό μπλογκ Ανεμούριον.]

ΑΓΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ: Πέμπτη συνέχεια της μελέτης του Τέλλου Αγρα «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

CONSTANTIN ANTONIADE: Αρθρο του Emile Henriot με τίτλο «Η ζωή και το έργον του Πέτρου Αρετίνου», για το βιβλίο του Constantin Antoniade «Trois Figures de la Renaissance: Pierre Arétin, Guichardin, Benvenuto Cellini» – Paris, 1937.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή