Χρήσιμος ο κεντρώος χώρος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια ότι το πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημιούργησε ελπίδες και προσδοκίες στους συνειδητούς οπαδούς του κεντρώου χώρου. Πρώτον, γιατί έπειτα από καιρό είδαν αρκετά πρόσωπα –παράγοντες της συγκεκριμένης πολιτικής τοποθέτησης– λίγο πιο αριστερά, λίγο πιο δεξιά, ή ακριβώς στη μέση, μικρή σημασία έχει πλέον, να δείχνουν με την παρουσία τους ότι επιθυμούν την ενότητα. Δεύτερον, γιατί πιστεύουν ότι ο χώρος έχει προοπτική και δεν θέλουν να τον δουν να καταλαμβάνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, αλλά ούτε και από τη Νέα Δημοκρατία. Τρίτον, γιατί θεωρούν ότι το Κέντρο, με τις κάπως ευρείες διαστάσεις του, διαθέτει ή μπορεί να παραγάγει πρόσωπα ικανά και με λογική για να εμπλουτίσουν την εξαιρετικά εξασθενημένη σήμερα πολιτική τάξη της χώρας.

Αγνωστο ακόμη πώς θα προχωρήσει και πόσο επιτυχημένη θα αποδειχθεί η προσπάθεια. Παραμονεύουν πάντα και είναι πραγματικοί οι κίνδυνοι που εκπορεύονται από προσωπικές φιλοδοξίες, άστοχες αποφάσεις και ενέργειες, ή «καπελώματα» από ισχυρούς εξωθεσμικούς παράγοντες. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν και πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα υπάρξει, όποτε γίνουν οι επόμενες εκλογές. Ειδικά αν, στο μεταξύ, δεν προκύψει το πρόσωπο-ηγέτης του χώρου, που θα βρίσκει ανταπόκριση στον κόσμο. Κακά τα ψέματα, η προσωπικότητα του ηγέτη και το «γκελ» που κάνει στην κοινή γνώμη διαδραματίζουν πάντα πρωτεύοντα ρόλο στην επιτυχία ενός κομματικού σχηματισμού.

Αναμφίβολα, η ύπαρξη και, ακόμη περισσότερο, η ισχυρή παρουσία ενός κεντρώου κόμματος στην πολιτική σκηνή κάθε χώρας, κυρίως ευρωπαϊκής, δεν είναι απλώς αναγκαίες, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες. Στην Ελλάδα μάλιστα, των τεραστίων προβλημάτων και των ιδιαιτεροτήτων, με τα κόμματα των άκρων να διεισδύουν σε πλήθη ψηφοφόρων πουλώντας αυταπάτες, δοξασίες και «νταηλίκια», είναι διπλά αναγκαίες και ωφέλιμες. Συνήθως τα κόμματα του κεντρώου χώρου και της Κεντροαριστεράς είναι σε θέση να διατηρήσουν κοινωνικές ισορροπίες, να απορροφήσουν κραδασμούς και να συμπράξουν όποτε απαιτείται, προκειμένου να κυβερνηθεί ο τόπος μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Υπό αυτή την έννοια, είναι καλό έως και απαραίτητο να πετύχει η προσπάθεια που γίνεται. Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα της ενότητας και να «κατεβούν» στον λαό οι εκφραστές της πρωτοβουλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή