Ο φόβος πάνω απ’ τον πλανήτη

Ο φόβος πάνω απ’ τον πλανήτη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτος της οικογενειακής δυναστείας ο Κιμ Γιονγκ Ουν, έχει βαλθεί να αποδείξει ότι το χειρότερο είναι πάντα δυνατό. Οτι, δηλαδή, κανένα σενάριο δεν είναι όντως ακραίο και καμία υπόθεση, όσο εφιαλτική, δεν πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου μηδενικών πιθανοτήτων. Γεμάτη εφιαλτικές απιθανότητες είναι άλλωστε η ιστορία των ανθρώπων, η Μεγάλη Ιστορία, των εθνών, αλλά και η μικροϊστορία των ατόμων. Δεν μας φαίνεται ακόμη απολύτως αδύνατο να συνέβη το Ολοκαύτωμα έτσι όπως συνέβη, με τα κρεματόριά του και το μαζικό «εμείς δεν ξέραμε τίποτε, απλώς εκτελούσαμε εντολές»;

Και οι κατά τίτλον στρατηγοί και κατ’ ουσίαν υποδεκανείς που φωτογραφίζονται δίπλα στον ηγούμενο του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, συμμεριζόμενοι τη χαρά του για την εκτόξευση πυραύλων, «εντολές εκτελούν». Ακόμα και για το πότε πρέπει να χαμογελάσουν ή να κλάψουν. Μπορούμε να περιμένουμε πως θα αντιδράσουν, πως θα προσπαθήσουν να πουν ένα λόγο φρόνιμο, όσο μπορούσαν να περιμένουν κάτι ανάλογο οι λαοί της Ευρώπης το ’40 από τους στρατηγούς του χιτλερικού στρατού. Πιθανοί αντιφρονούντες θα έχουν τη μοίρα των Γερμανών που αντιστάθηκαν στον ναζισμό: την εκκαθάριση, τον θάνατο. Δεν ήταν πολλοί. Περιέσωσαν όμως ένα τμήμα από την τιμή της ανθρωπότητας. Οσα γνωρίζουμε για τη Βόρεια Κορέα, δεν επιτρέπουν την ελπίδα ότι θα υπάρξουν κι εκεί άνθρωποι αναλόγως γενναίοι ή ότι, αν υπάρξουν, θα κατορθώσουν κάτι περισσότερο από όσα κατόρθωσαν παλαιότερα οι εσωτερικοί πολέμιοι οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Δεν ξέρω πόσες πιθανότητες επαλήθευσης έχει η εικασία του Κοέλιο ότι το σύμπαν συνωμοτεί για να ευοδωθούν τα όνειρα του καθενός. Πιθανότερο μοιάζει το ανάποδο: Οτι το σύμπαν, η Ιστορία δηλαδή, των ανθρώπων η Ιστορία, μπορεί να φέρει τα πράγματα έτσι ώστε να βγουν αληθινοί οι πιο σκοτεινοί εφιάλτες. Και ιδού που ηγήτορας της οικουμένης είναι τώρα κάποιος που αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι δεν μετέχει πλέον σε ριάλιτι. Αν ο υπόλοιπος κόσμος αντιταχθεί στην παράνοια του Κιμ του Γ΄ με τη μέθοδο Τραμπ, τη μέθοδο που είναι πιθανό να επιλέξει ο δήθεν αυθορμητίας Αμερικανός πρόεδρος για να επικυρώσει την πλανηταρχικότητά του, τότε δεν θα χρειαστούν δεκαετίες για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Στίβεν Χόκινγκ ότι ο Τραμπ, λόγω της στάσης του στο κλιματικό, θα κάνει Αφροδίτη τη Γη. Αν θυμηθούμε πόσο αβασάνιστα έλιωσαν οι βόμβες τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, είμαστε αναγκασμένοι να φοβόμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή