Ο Σεβάχ στην Κυψέλη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν, λέει, σε συνέδριο στη Ρώμη. Πού αλλού θα ήταν; Από συνέδριο σε συνέδριο κι από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, στο Σιάτλ, στην Αυστραλία. Διεθνές αεροδρόμιο είναι ο άνθρωπος. Hταν λοιπόν σε συνέδριο στη Ρώμη όταν του τηλεφώνησαν να έρθει στην Αθήνα για να περάσουν μαζί τη νύχτα στην Κυψέλη. Συζητούσαν μέχρι τα ξημερώματα, δεν ξέρουμε πού κατέληξαν, πάντως εκείνη η νύχτα τού έμεινε αξέχαστη. Hταν και μακρά η νύχτα, Νοέμβριος μήνας, ξημέρωσε αργά. Πώς κάνουν στην Αμερική οι εφημερίδες με τα κουπόνια; Κάποιος του είπε ότι και οι δικές μας δίνουν κουπόνια για σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα. «Ναι, αλλά δεν είναι στα αγγλικά» τον αποστόμωσε ο Σεβάχ, ο οποίος πέταγε και κάτι αγγλικούρες που δεν τις καταλάβαιναν αλλά φώναζαν «Καλό! Καλό!». Ο γκουρού της παρέας του ζήτησε να καταθέσει τις απόψεις του γραπτώς.

Απορία πρώτη: Γιατί την ιστορία αυτή τη μαθαίνουμε πάνω από δύο χρόνια μετά; Θα μου πείτε τι θα άλλαζε αν μας την είχαν αποκαλύψει και τότε; Ο έρωτας είναι τυφλός και ο λαός ήταν ερωτευμένος. Και κουπόνια και δραχμές θα έτρωγαν προκειμένου να τους δουν να μας κυβερνούν. Τι είναι το χρήμα μπροστά στην εθνική αξιοπρέπεια;

Απορία δεύτερη: Κι αν τότε έβρισκαν «ενδιαφέρουσα» τη λύση με τα κουπόνια, τώρα ποια λύση βρίσκουν «ενδιαφέρουσα»; Θέλω να πω πολύ απλά τι ακόμη πρόκειται να μάθουμε όταν ο κ. Κιμ, ή ο οποιοσδήποτε κ. Κιμ, θελήσει να εκθέσει τις επιτυχίες του βιογραφικού του για να πιάσει αλλού δουλειά; Από τι θα γλιτώσουμε ή από τι δεν θα γλιτώσουμε; Είπαμε. Δημοκρατία έχουμε. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μάθουμε κι όσα σχεδιάζουν όσοι μας κυβερνούν.

«Φτιάχνουν οι Eλληνες κυκλώματα κι ιστορία οι παρέες», λέει ο Σαββόπουλος. Και η παρέα που συναντήθηκε τη νύχτα εκείνη στην Κυψέλη δεν ήταν μια τυχαία παρέα. Hταν μια παρέα με σχέδιο, σαν αυτές που κάθονταν όλη μέρα στο «Φίλιον» και την επόμενη χρονιά τους έβλεπες όλους μαζί στο ίδιο σίριαλ. Κι αν το σχέδιό της δεν της βγήκε όπως ακριβώς το ήθελε, δεν πειράζει. Η παρέα να ’ναι καλά, ο Αλέξης, ο Νίκος, ο Γιάννης, ο Αλέκος. Oσο υπάρχει η παρέα, τα σχέδια την περιμένουν.

Τι κατάλαβαν απ’ τα κουπόνια όλοι αυτοί; O,τι καταλαβαίνουν κι από οικονομία. Σημασία όμως δεν είχε να καταλάβουν. Σημασία έχει ότι όλα αυτά τα θαυμαστά τους τα αποκάλυψε ο ταξιδιώτης, ο Σεβάχ της Κυψέλης. Eτσι είναι οι παρέες. Κάθε τόσο καλούν έναν περαστικό για να διασκεδάσουν την πλήξη τους. Ελπίζω μόνον ο επόμενος περαστικός που θα τους λάχει να μη λάμπει τόσο πολύ και τους θαμπώσει. Γλιτώσαμε απ’ τα κουπόνια, όμως μην ξεχνάτε και την κατάκτηση του Διαστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή