Η μετέωρη ηγεσία των ΗΠΑ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από τις περυσινές αμερικανικές εκλογές ταξίδεψα στις ΗΠΑ με μία υποτροφία του German Marshall Fund. Γνώρισα εκεί ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης που μοιάζει πολύ με ό,τι βιώνουμε στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως πολίτες του ελεύθερου κόσμου είναι κοινά και απαιτούν ενότητα για να αντιμετωπιστούν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει μία άλλη ατζέντα, που συμβάλλει στον διχασμό αντί της ενότητας. Η επίσκεψή του στη Βαρσοβία θεωρείται μία κίνηση κατά της «Παλιάς Ευρώπης». Η λαϊκιστική δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, που δέχεται έντονη κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της σε διάφορους τομείς, θα επιχειρήσει να επωφεληθεί από την επίσκεψη. Η κυβέρνηση ωστόσο δεν ταυτίζεται με τον λαό της Πολωνίας.

Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ λόγω της οικονομικής και πολιτισμικής ανασφάλειας πολλών Αμερικανών σε μία εποχή διευρυμένων ανισοτήτων. Αφότου εξελέγη, δεν έχει κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων που τον ψήφισαν, επιλέγοντας αντ’ αυτού να βάλλει κατά των μειονοτήτων και των μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας και η εκλογική της βάση συμπαθούν τον Τραμπ για τη στάση κατά των κάθε λογής προοδευτικών και των φιλελευθέρων. Αρέσει στον Αμερικανό πρόεδρο να του φέρονται ως διασημότητα, οπότε θα ικανοποιήθηκε με τις ψεύτικες συγκεντρώσεις που έστησαν γι’ αυτόν οι πολωνικές αρχές. Δεν ήταν εύκολο: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από τις εκλογές, οι Πολωνοί έδειχναν συντριπτική προτίμηση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον (55%-20%). Για να βεβαιωθούν ότι δεν ακουγόταν καμία φωνή διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση φρόντισε τα πλήθη να αποτελούνται μόνο από μέλη του κυβερνώντος κόμματος, φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές και τις οικογένειές τους. Η οργάνωση ήταν τόσο καλή που ίσως ο Τραμπ έφυγε με την ψευδαίσθηση ότι πραγματικά τον αγαπάμε.

Οσο για τις πραγματικές του προθέσεις απέναντι στην Πολωνία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ξέρουμε λίγα. Σίγουρα φιλοδοξεί να προωθήσει καλές επιχειρηματικές συμφωνίες – ας ελπίσουμε ότι θα είναι αμοιβαία επωφελείς. Οι περισσότεροι Πολωνοί τον πίστεψαν όταν υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα καταργούσε την υποχρέωση έκδοσης βίζας για Πολωνούς επισκέπτες στις ΗΠΑ στις πρώτες δύο εβδομάδες της θητείας του. Εξι μήνες αφού ανέλαβε την εξουσία, τίποτα δεν έχει γίνει.

Ως Πολωνός πολίτης, πάντως, ενδιαφέρομαι πάνω από όλα για τη διεθνή του ατζέντα. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσουν τις στενές τους συμμαχικές σχέσεις – πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Το

ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν την ανάσχεση των σχεδίων των εχθρών της Ευρώπης.

Το Σλουπσκ, η πόλη που έχω την τιμή να υπηρετώ ως δήμαρχος, φιλοξενεί μία αμερικανική στρατιωτική βάση, που αποτελεί φάρο της αμερικανικής ηγεσίας και της δέσμευσης των ΗΠΑ στην ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Πολωνία είναι μία φιλοαμερικανική χώρα. Η πλειοψηφία των Πολωνών θαυμάζει τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Η φιλία μας εκτείνεται στο παρελθόν ως την Αμερικανική Επανάσταση, όταν Πολωνοί μαχητές εντάχθηκαν στις τάξεις των Αμερικανών που πολεμούσαν για την ελευθερία τους. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι του 20ού αιώνα επίσης μας δίδαξαν ότι οι ΗΠΑ είναι η πιο ισχυρή εγγύηση για την ελευθερία μας. Εξακολουθεί να ισχύει αυτό στις μέρες του Ντόναλντ Τραμπ; Αμφιβάλλω πολύ.

* Ο κ. Ρόμπερτ Μπιεντρόν είναι δήμαρχος του Σλουπσκ και πρώην βουλευτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή