Αφού ο ίδιος το θέλει, ας του καταλογισθεί

Αφού ο ίδιος το θέλει, ας του καταλογισθεί

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς μεγάλη λύπη μου, καθώς είναι γνωστός ο θαυμασμός μου για το πρόσωπό του, διαπιστώνω ότι ο Ν. Τόσκας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Εξηγούμαι, ώστε να μην παρεξηγηθώ: εννοώ ότι δεν είναι τερατωδώς έξυπνος· δεν είναι αυτό που λέμε «τζίνιους». Οι υποψίες που υπήρχαν βασίζονταν κυρίως στην επιλογή του να αναλάβει το συγκεκριμένο υπουργείο με όρους οι οποίοι θα τον έκαναν αντιπαθή στους πάντες: και στους πολίτες που περιμένουν από την αστυνομία να αντιμετωπίσει τους αναρχικούς των Αθηνών, αλλά και στους ίδιους τους αναρχικούς, που όσο και αν τους προστατεύει ο κ. Τόσκας δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τη συμπάθειά τους. Επίσης, βασίζονταν και στη διαδρομή που είχε ακολουθήσει ως στρατιωτικός προσκολλημένος στο ΠΑΣΟΚ. (Ο Ευ. Βενιζέλος τον θυμάται στον προθάλαμο του Π. Μπεγλίτη και το έχει πει μέσα στη Βουλή…) Η πείρα διδάσκει ότι, συνήθως, είναι οι λιγότερο ικανοί στρατιωτικοί εκείνοι που προστρέχουν στην προστασία κομμάτων.

Εν πάση περιπτώσει, με την πρόσφατη συνέντευξη ο υπουργός δεν αφήνει αμφιβολίες ως προς την ευφυΐα του. Κατ’ αρχάς, λέγοντας ότι δεν θα γίνει «πολιτικάντης ή πολιτικός καριέρας» δεν προσβάλλει τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ως επί το πλείστον πολιτικοί καριέρας ή πολιτικάντηδες; Μάλλον δεν θα το σκέφθηκε – δεν θα είχε τον χρόνο.

Επειτα, δηλώνει το εξής –μετά συγχωρήσεως– κουλό: «η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταλογιστεί». Εννοεί, βέβαια, να του καταλογισθεί. Αλλά γιατί να καταλογισθεί και όχι να αναγνωρισθεί; Είναι δυνατόν κοτζάμ Τόσκας υπουργός να μην γνωρίζει τη σημασιολογική διαφορά ανάμεσα στο ένα ρήμα και το άλλο; Αν τη γνωρίζει, τότε, αναφερόμενος σε καταλογισμό και όχι σε αναγνώριση, μιλά προφανώς για λογαριασμό των αναρχικών. Είναι, δηλαδή, η φράση του μια μορφή αυτοκριτικής από την πλευρά του προστάτη των αναρχικών…

Κακούργα μοναξιά

Αυτό που λένε για τη γλώσσα (γλώττα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει) υποψιάζομαι ότι ισχύει και για τα πόδια. Χθες, έφυγε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Β. Λεβέντη (με τα πόδια…) η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Οπως λέγεται, η αποχώρησή της οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος προώθησε τον θετό γιο του στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής αντί εκείνης. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια δόση αλήθειας. Να σας θυμίσω, σχετικώς, ότι τον περασμένο Μάιο η κ. Μεγαλοοικονόμου είχε διασκεδάσει τη Βουλή, όταν, κληθείσα να παρουσιάσει τις θέσεις της Ενωσης Κεντρώων από το βήμα, εκείνη –αφηρημένη– ανέβηκε μέχρι το προεδρείο. Τόσο πολύ ήθελε να γίνει αντιπρόεδρος του σώματος.

Προφανώς, η κ. Μεγαλοοικονόμου αναζητεί τώρα στέγη και ελπίδα επανεκλογής, καθώς στις μέρες μας κανείς δεν αφήνει δουλειά των 7.000 ευρώ μηνιαίως (συν το δωρεάν υπηρετικό προσωπικό, εξόδοις της αστυνομίας). Σε δηλώσεις της μόλις είχε ανεξαρτητοποιηθεί, η κ. Μεγαλοοικονονόμου αναφέρει ότι αποχώρησε επειδή όλα τα έκανε μόνη της, χωρίς καμία βοήθεια από το κόμμα και ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν άντεξε άλλο και έφυγε. Διερωτώμαι, ωστόσο, αν το πραγματικό πρόβλημά της ήταν η μοναξιά που ένιωθε στο κόμμα του Λεβέντη, τότε γιατί προτίμησε την έρημο…

Του ταιριάζει

Ο πρωθυπουργός έκανε εγχείρηση ομφαλοκήλης στο «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» (περαστικά του), όμως οι αναρτήσεις του στο Twitter, μετά την έξοδό του, προκάλεσαν σύγχυση. Ιδιαιτέρως, δε, η ανάρτηση ότι «τα δημόσια νοσηλευτήρια αξίζουν της εμπιστοσύνης και της στήριξής μας, πάνω από όλα γιατί εκεί υπηρετεί το πιο αξιόλογο έμψυχο δυναμικό». Ομως το «Ευγενίδειο» δεν είναι ακριβώς δημόσιο. Οπως εξήγησε η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της, το νοσοκομείο αυτό λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, δεν είναι ανοικτό στους πολίτες αφού δεν εφημερεύει και, τέλος, οι γιατροί πληρώνονται από τους ασθενείς ή την ασφαλιστική εταιρεία τους.

Παρά την αστοχία της, η συγκεκριμένη δήλωση εξακολουθεί να εκφράζει τον Αλέξη Τσίπρα και ταιριάζει με όσα έχουμε καταλάβει για το ποιόν του. Του ταιριάζουν οι γκάφες αυτού του τύπου· δηλαδή, να αποκαλύπτει αυθόρμητα και ανυποψίαστα την άγνοιά του. Του ταιριάζει, επίσης, η αγνωμοσύνη· δηλαδή, να μειώνει εκείνους που τον βοήθησαν, υπονοώντας ότι δεν είναι αξιόλογοι. Επομένως, είτε επρόκειτο για γκάφα είτε για κακία, ένα και το αυτό. Το γεγονός βεβαιώνει ότι ο πρωθυπουργός βγήκε από το νοσοκομείο σε αρίστη φόρμα!..

Κρίση

Δεν χωρεί αμφιβολία πια ότι η κατάσταση που ζούμε έχει τις επιπτώσεις της και στον τρόπο ζωής των πλουσίων. Διαβάζω, λ.χ., ότι γνωστός εφοπλιστής, που μένει στην Ηρώδου Αττικού, νυμφεύθηκε την καλή του στο εκκλησάκι της Στησιχόρου, δίπλα από το σπίτι του. Μέχρις εδώ, όλα καλά. Διαβάζω, όμως, ότι γνωρίσθηκαν πριν από δύο χρόνια στο Ξυλόκαστρο, όπου ο γνωστός εφοπλιστής είχε πάει για διακοπές. Μιλούμε φυσικά για το μαγευτικό, το πασίγνωστο ανά την υφήλιο για τις απαράμιλλες ομορφιές του Ξυλόκαστρο Κορινθίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή