Η προσπάθεια «σικελοποίησης» της πολιτικής ζωής…

Η προσπάθεια «σικελοποίησης» της πολιτικής ζωής…

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκλήσεις που δημιουργεί και ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρεται στους θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας δεν αποτελούν έκπληξη για όσους γνωρίζουμε τις απόψεις της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης. Η προσπάθεια ευτελισμού του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής, δυστυχώς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «φιλοσοφίας» και της πολιτικής κουλτούρας των κυβερνητικών εταίρων. Η πολιτική ζωή του τόπου κινδυνεύει να απολέσει τη βάση της αστικής αγωγής, της αστικής ευγένειας, της στοιχειώδους λογικής, του σεβασμού και της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Η κυβέρνηση συνειδητά και μεθοδικά προσπαθεί να δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται αντιληπτή η επίθεση των κ. Τσίπρα και Πολάκη στη Δικαιοσύνη, και ιδίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιποίηση αρχής που διέπραξε ο κ. Καμμένος, στο γνωστό πλέον στο πανελλήνιο περιστατικό των τηλεφωνικών του επικοινωνιών με ισοβίτη. Δυστυχώς, τα χαρακτηριστικά παραδείγματα κατά τη διακυβέρνησή τους είναι πολλά και σοβαρά. Οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη διαρκείς και συστηματικές:

• Επιθέσεις σε δικαστικές αποφάσεις, μεθόδευση των κρίσεων στον Αρειο Πάγο, προσπάθεια παράτυπου ελέγχου των πειθαρχικών διαδικασιών δικαστών και εισαγγελέων.

• Οι συνεχείς επιθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του νόμου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών. Με μαφιόζικες μεθόδους προσπάθησαν να σπιλώσουν δικαστές με κύρος και ήθος. Παρά την αποτυχία τους, συνέχισαν στρεφόμενοι πλέον κατά της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

• Ακολούθησαν οι επιθέσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο όταν αυτό έβαλε φρένο στο σχέδιο Σκουρλέτη για «παρατασιούχους» και για παράνομες μονιμοποιήσεις 30.000 δημοσίων υπαλλήλων και τη σχετική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια «κανονικοποίησης» μιας κακόγουστης και προσβλητικής για τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς εικόνας στη Βουλή, μια εικόνα που αναδεικνύει την έλλειψη ευπρέπειας και σεβασμού προς τον ανώτατο δημοκρατικό θεσμό. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα «θεσμικά εμπόδια που θα ξεπεράσει η κυβέρνηση». Αυτή τη φορά, ο κ. πρωθυπουργός όχι μόνο αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο σε θεμελιώδεις θεσμούς της δημοκρατίας (το έχει κάνει άλλωστε κι άλλες φορές), αλλά προχωράει ένα ακόμη βήμα… στον βούρκο: υπονοεί ότι θα τους παρακάμψει. Μάλιστα, όταν αυτό αφορά τη δικαστική εξουσία, πρόκειται για άμεση απειλή κατά του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ίδιας της δημοκρατίας.

Η στάση της κυβέρνησης αναδεικνύει ότι πρόκειται για μια καλά ενορχηστρωμένη και προβοκατόρικη προσπάθεια εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών της χώρας. Ενορχηστρωτής της προσπάθειας είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός –που φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διολίσθηση των θεσμών– και τα θεσμικά έκτροπα του ιδίου και των υπουργών του. Οι υπουργοί του, σε ρόλο προβοκάτορα, δεν χαίρουν απλώς της αποδοχής του κ. πρωθυπουργού, αλλά εκτελούν, με περισσό σθένος, το σχέδιο του για ευτελισμό του δημόσιου βίου και απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά την ανικανότητα και την ασυνέπειά της, που στοιχίζει κάθε μέρα και πιο πολύ στον ελληνικό λαό, συνεχίζει να είναι συνεπής στο μοναδικό, ίσως, ζήτημα: στην ολοκληρωτική αντίληψη και πρακτική της, σύμφωνα με την οποία η μοναδική εξουσία είναι ο λαός, του οποίου μάλιστα θεωρούν ότι έχουν την αποκλειστική και αυθεντική εκπροσώπηση. Συνεπώς, αρνούνται και καταστρατηγούν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, δηλαδή την πεμπτουσία και τον πυρήνα της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Οι δημοκρατικοί θεσμοί όμως θα αντέξουν, εις πείσμα του κ. Τσίπρα και της «παρέας» του. Είναι χρέος όλων των υγιών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Και θα το πράξουμε!  

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή