Τρεις και χίλιοι δεκατρείς Λαγανάδες

Τρεις και χίλιοι δεκατρείς Λαγανάδες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λαγανάς της Ζακύνθου δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του δικού μας τουρισμού. Η άγρια δολοφονία του 22χρονου Μπακάρι Χέντερσον θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Δεν είναι μόνον η νύχτα στον Λαγανά που προσφέρει νοθευμένο οινόπνευμα, ούτε μόνον τα μπαρ εκεί που τα προστατεύουν τραμπούκοι. Ενα παιδί απ’ την Αυστραλία δεν είχε δολοφονηθεί από τραμπούκους πριν από μερικά χρόνια στη Μύκονο; Θα μου πείτε και ο Κουκ είχε κατακρεουργηθεί από ιθαγενείς στα νησιά Σάντουιτς, η σύγκριση όμως είναι σχετική, διότι η Ελλάς είναι τόπος ευνομούμενος και πολιτισμένος, οι δε κάτοικοί της ουδεμίαν σχέσιν έχουν με τους αγρίους ιθαγενείς. Απόδειξη ότι ενώ με τα ήθη των νησιών Σάντουιτς ασχολούνται ανθρωπολόγοι και εθνολόγοι, με τα δικά μας ασχολούνται, επί του παρόντος, κυρίως οικονομολόγοι.

Ας σταθούμε, όμως, στην έμφαση που δίνεται στην εθνικότητα των δολοφόνων. Ησαν Σέρβοι και το θύμα τους όχι μόνον Αμερικανός αλλά και μαύρος. Τι ποσοστό συμμετοχής στο έγκλημα δίνεται στο αλκοόλ, τι ποσοστό στον γυμνό τραμπουκισμό και τι στον ρατσισμό, ή στους βομβαρδισμούς της Σερβίας; Συνελήφθη κι ένας Ελληνας, αν δεν κάνω λάθος, ως αδελφός των Σέρβων αδελφών. Λες και το ίδιο έγκλημα δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο Χέντερσον ήταν ξανθός Σουηδός. Δεύτερο ατράνταχτο επιχείρημα: έκλεισε το αστυνομικό τμήμα Λαγανά. Και τι θα γινόταν αν δεν είχε κλείσει; Θα είχαν συγκρατηθεί οι τραμπούκοι;

Ναι, τέτοια και χειρότερα εγκλήματα συμβαίνουν κάθε μέρα παντού στον κόσμο. Μόνον οι ζηλωτές Χριστιανοί και οι Κομμουνιστές νομίζουν ότι μπορούν να εξαλείψουν το κακό από το ανθρώπινο σύμπαν. Οι υπόλοιποι απλώς προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους για να το ελέγξουν, να το περιορίσουν και να το απομονώσουν. Και οι δολοφόνοι του Λαγανά αισθάνονταν ανεξέλεγκτοι. Απ’ αυτό βιοπορίζονταν. Με τη συναίνεση ή την ανοχή της περίφημης τοπικής κοινωνίας, με τη συναίνεση ή την ανοχή των δημοτικών και των κρατικών αρχών. Ελάτε τώρα. Μη μου πείτε ότι κανείς απ’ αυτούς δεν ήξερε τι συμβαίνει στον Λαγανά; Το ανέχονται, το δέχονται. Η δε παρέμβαση της πολιτείας περιορίζεται στην έκδοση αποδείξεων. Δεν ’πα να πουλάς σκέτο οινόπνευμα; Αρκεί να κόβεις αποδείξεις.

Δύο, τρεις και χίλιοι δεκατρείς Λαγανάδες. Οχι μόνον στη Ζάκυνθο, και όχι μόνον για την τουριστική μας φτήνια. Αλλά και για τη φτήνια της δικής μας ζωής. Σαν να το συνηθίσαμε και να το πήραμε απόφαση. Η τιμή της ζωής στη χώρα έχει καταρρεύσει. Από την υγεία, την εκπαίδευση, ώς την ασφάλεια. Η πολιτεία είναι μόνον για να εισπράττει φόρους. Κι οι Λαγανάδες, τι να κάνουμε; Ετσι είναι η ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή