Τα Σαββατιάτικα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πατεράδες της νίκης

Ομαλά κύλησε η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ της περασμένης Δευτέρας στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Νίκος Κοτζιάς χρειάστηκε μερικές ώρες για να εξηγήσει στους συμμετέχοντες τι συνέβη στο Κραν-Μοντανά. Εξίσου αναμενόμενα ήταν τα εύσημα που έλαβε. Με κάποιες γωνίες, βεβαίως. Ο Κοτζιάς, πάντως, ευχαρίστησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στήριξη στις θέσεις της Αθήνας, γιατί, όπως είπε, «έχει βαρύνοντα ρόλο». «Μη μας ευχαριστείτε, δεν κάναμε τίποτ’ άλλο απ’ το να στηρίξουμε διαχρονικές ελληνικές θέσεις», αντέτεινε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Κάπου εκεί, σε ρόλο δικηγόρου, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Λευτέρης Καραγιάννης είπε κάτι του τύπου «πρώτη φορά, όμως, τίθεται θέμα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων». «Κάνετε λάθος. Και το 2008 έχουν ειπωθεί αυτά», απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. «Εννοούσα πότε μπήκαν σε διαπραγμάτευση», αντέτεινε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Μόνη παραφωνία στο μείζον ζήτημα της πατρότητας της ιδέας η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, που εξέφρασε τη λύπη της για τη μη λύση. Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες. Οχι ότι χρειαζόταν το ναυάγιο της Ελβετίας για να το καταλάβουμε.

Brunch με ούζο

Δεν έζησε το θεσσαλονικιώτικο nightlife ο Γιούνκερ, αφού είχε ταξιδέψει απευθείας από την Ουκρανία και ήταν κουρασμένος. Μαθαίνω, όμως, ότι χάρηκε πολύ με την όλη τελετή και το στήσιμό της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και για το γεγονός ότι παρόντες, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μπόικο Μπορίσοφ, ήταν ακόμη παλιοί του γνώριμοι, όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στον οποίο έκανε ονομαστική αναφορά, αλλά και ο Βασίλης Σκουρής, πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου τους Ε.Ε. Με απλά λόγια, ήταν μια ωραία τελετή που πέρασε τη συμπρωτεύουσα ένα ωραιότατο ευρωπαϊκό βερνίκι. Μια γεύση παραλίας ο Γιούνκερ την πήρε καθ’ οδόν προς το αεροδρόμιο χθες, λίγο πριν από το μεσημέρι, καθώς ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποφάσισε να του προσφέρει κάτι σαν brunch, αλλά με ούζο. Αυτά στην ψαροταβέρνα «Χαμόδρακας» δίπλα στη θάλασσα. Για να μαζέψει λίγο ελληνικό ήλιο πριν επιστρέψει στο γκρίζο ψυχοπλάκωμα των Βρυξελλών.

Ωραία μου νεκρολογία!

Στην πολιτική όλοι τα ξέρουν όλα. Ή, τελοσπάντων, νομίζουν ότι τα ξέρουν. Κάπως έτσι, ο αυτοσαρκασμός θεωρείται λίγο ρετρό. Απαιτεί, εξάλλου, την απευθείας εγκεφαλική σύνδεση του χιούμορ και της μετριοφροσύνης, πράγμα σπάνιο… Το αναφέρω επειδή ο κ. Γιούνκερ δεν άντεξε το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής ΑΠΘ. Ακούγοντας όσους τον προλόγισαν να εξιστορούν με στόμφο τη διαδρομή και τα επιτεύγματά του, έκανε μια επίδειξη γιουνκερικού αυτοσαρκασμού. Οπως το έθεσε, «πέρα απ’ το ότι όσα ακούω μου μοιάζουν με νεκρολογία, μόλις τώρα καταλαβαίνω ότι είχα τόσο εντυπωσιακή ζωή και ότι δεν έκανα τίποτα λάθος…». Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Γαλαρία

Αν η ταξιθεσία έχει τη σημασία της στην πολιτική, σημειώνω ότι στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. ο Β. Μεϊμαράκης δεν κάθισε στην πρώτη σειρά μαζί με τους Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή. Εκεί καθόταν και ο Γ. Πλακιωτάκης, επίσης πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., παρότι ο Μεϊμαράκης δεν τον θεωρεί ακριβώς πρώην, αλλά πιο κοντά σε «υπηρεσιακό» πρώην. Οπως και να ’χει, ο Βαγγέλης καθόταν αρκετές σειρές πίσω και δεν φαινόταν να έχει διάθεση για πολλά.

Omne bonum trium

Ολα τα καλά πράγματα είναι τρία. Τρεις φορές συναντήθηκε ο Αλ. Τσίπρας με τον Ν. Κοτζιά προ Κραν-Μοντανά. Υποθέτω ότι το αποτέλεσμα ικανοποίησε τον πρωθυπουργό, αν κρίνω απ’ το ότι έσπευσε να το κεφαλαιοποιήσει προκαλώντας συζήτηση στη Βουλή. Τουλάχιστον, ευχαρίστησε δημοσίως τον Κοτζιά. Πάντως, δεν ήταν άνευ σημασίας η συνάντηση του Τσίπρα με τον Α. Κυπριανού τη Δευτέρα. Δεν ξέρω τι κατάλαβε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, αλλά υπαινίχθηκε κακούς χειρισμούς και ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να καμφθεί. Θεός και πατρίδα, η πιο άπαικτη ομάδα. Και η πιο εύφλεκτη.

Ζήτω το πραξικόπημα!

Το πραξικόπημα απέτυχε, ζήτω το πραξικόπημα! Αυτή περίπου είναι η γραμμή των Τούρκων που… γιορτάζουν την επέτειο ενός έτους από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Δεν αστειεύομαι. Εχουν ετοιμάσει ολόκληρη εκστρατεία για τα διεθνή μίντια, ενώ, με αφορμή την επέτειο, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ κάλεσε χθες δημοσιογράφους στην πρεσβευτική οικία. Ολ’ αυτά ενόψει των αυριανών εγκαινίων του Μνημείου των Πεσόντων από τον Ερντογάν. Περιμένω κάτι καλύτερο από το μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ.

Κωδικός «townhall»

Θυμάται κανείς τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με ντελιβεράδες και λίγο αργότερα με ελεύθερους επαγγελματίες; Τις θυμούνται στη Ν.Δ., καθώς λειτούργησαν πιλοτικά και θεωρούνται πετυχημένες. Οι επιτελείς της Πειραιώς θεωρούν ότι τέτοιου τύπου συναντήσεις περνούν επικοινωνιακά και ταιριάζουν καλύτερα στον Κυριάκο. Κάπως έτσι, η πορεία προς τον λαό θα συνεχιστεί με απευθείας συναντήσεις με μικρές ομάδες πολιτών. Θα απογοητευθούν όσοι φαντάζονται λαϊκές συνελεύσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος θα προχωρήσει στο αμερικανικό στυλ των «townhall meetings», όπου ο δήμαρχος συναντά τους πολίτες για να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματά τους και τις ιδέες τους. Στόχος, να τους ακούσει και να ενσωματώσει προτάσεις στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Νέα εποχή, νέα ήθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή