ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα

Π​​ώς κατάφερε τόσο πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο; Οταν ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου έμοιαζε νέα και άπειρη. Και αναλάμβανε μια θέση που την είχαν ζεστάνει με την πολιτική τους διάνοια ένας Χαϊκάλης κι ένας Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος μάλιστα, για να μας καθησυχάσει, είχε δηλώσει πως θα είναι ωσεί παρών, πάντα στο πλευρό της, μην κάνει το κορίτσι κάνα λάθος και τρέχουμε μετά. Δεν ξέρω αν της στέλνει μια γλαδιόλα κάθε πρωί, μία απ’ αυτές στις οποίες κάνει ό,τι μπορεί για να μοιάσει, για να θυμίζει στη Ρίτα του ότι είναι πάντα δίπλα της. Δεν θα ενοχλεί. Θα κάθεται σε μια γωνίτσα εδώ δα για να τη βλέπει και να την καμαρώνει. Δεν ξέρω αν εμφανίστηκε καμιά γλαδιόλα στη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου. Πήρε το μάτι μου κάτι πέταλα στο βάθος που έτρεχαν να κρυφτούν πίσω από τον φωριαμό. Ηταν ροζ σαν τα μαγουλάκια του κ. Κατρουγκάλου, αλλά δεν ξέρω αν το αντιπαθέστατο αυτό άνθος βγαίνει και σε ροζ.

Πάντως η Ρίτα χθες απέδειξε ότι τα πάει πολύ καλά. Πρώτον βγήκε στον δρόμο για να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της. Τον καθυστέρησαν οι πρωθυπουργικές εργασίες, συνάντησε και μια διαολεμένη κίνηση και καθυστέρησε. Εκείνη ανησύχησε. Λογικόν. Και η Ρίτα απέδειξε πως όχι μόνον έχει διαβάσει, αλλά ξέρει και να εκφράζεται. Μας υπενθύμισε ότι η ανθρωπιστική κρίση που σάρωνε τη χώρα ώς το 2015 καταπολεμήθηκε. Δεν αποκάλυψε το φυτοφάρμακο που χρησιμοποιήθηκε, αλλά είναι εθνικό μυστικό και καλά έκανε. Η ανεργία δέχθηκε καίρια χτυπήματα, τόσο καίρια που δεν αναγνωρίζει πλέον τον εαυτό της στον καθρέφτη. Ολοι τα ξέρουμε όλ’ αυτά, όλοι τα ζούμε, όμως έχει, νομίζω, σημασία να τα ακούς και από το στόμα μιας υπουργού επί διδακτορία. Φαντασθείτε τι έχει να γίνει κι όταν το πάρει το ρημάδι το χαρτί. Ο πρωθυπουργός της, αν και καθυστερημένος, βρήκε τον χρόνο να τη συμπληρώσει υπενθυμίζοντας ότι οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί. Πόσο πια θα αυξηθούν; Ας συγκρατηθούν κάπου να ξέρουμε τι μας γίνεται.

Το ίδιο εκείνο βροχερό καλοκαιριάτικο απόγευμα, το χθεσινό, στις ειδήσεις μετέδιδαν κάτι αριθμούς οι οποίοι προέκυπταν από έρευνα της εταιρείας διαΝΕΟσις. Το «δείγμα» δεν είχε προφανώς ενημερωθεί για τις ανακοινώσεις της επί διδακτορία υπουργού και του πρωθυπουργού της και απαντούσε άλλα αντ’ άλλων. Ανεργία των νέων τρομακτική, τριανταεξάρηδες που εξαρτώνται από τους γονείς τους, μέλλον σκοτεινότερο του σκοτεινού παρόντος και αριθμοί. Οι περισσότεροι νέοι, λέει, θέλουν να φύγουν, να πάνε αλλού.

Και τι θα γίνει με τη Ρίτα του Κατρουγκάλου; Τόσος κόπος για να μάθει πέντε πολιτικά γράμματα να πάει χαμένος; Είναι, πώς να το πω, αντιδημοκρατικό. Γιατί στη δημοκρατία σημασία δεν έχουν οι αριθμοί. Σημασία έχει ο άνθρωπος.