Είναι σκληρός ο χωρισμός

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​Βρετανία δοκιμάζεται σε διάφορα μέτωπα, κάτι που επιβαρύνει και τη διαχείριση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ε.Ε. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης αλλά έχουν χτυπήσει ευαίσθητους στόχους, όπως παιδιά και τουριστικούς προορισμούς. Ως αποτέλεσμα, το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών έχει τρωθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή με κρούσματα βίας εναντίον μουσουλμάνων, οι κοινότητες των οποίων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, παρά το γεγονός ότι αποτελούν σημαντική ψηφίδα του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της χώρας. Παράλληλα, αρκετοί ξένοι εργαζόμενοι αισθάνονται ανεπιθύμητοι, καθώς οι οπαδοί του Brexit παρουσίασαν τους νεοφερμένους Ευρωπαίους ως απειλή για τους Βρετανούς εργαζομένους και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Σε πρόσφατη επίσκεψη στο Λονδίνο, ένας Βούλγαρος οδηγός ήταν ανήσυχος για την εχθρότητα που συναντά ως ξένος στη Βρετανία. Με το που θα ξεχρέωνε το δάνειο του αυτοκινήτου του, ήθελε να το πουλήσει και να μεταναστεύσει στον Καναδά.

Αυτά δύσκολα είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Οπως κάθε καλοκαίρι, οι κάτοικοι της πόλης, άνθρωποι κάθε φυλής και θρησκεύματος, απολαμβάνουν την ακριβοθώρητη ηλιοφάνεια από κοινού σε πάρκα και χώρους αναψυχής. Αλλά πίσω από τη διάσημη ψυχραιμία των Βρετανών, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την κατεύθυνση της χώρας. Σε προσωπικές συζητήσεις, Λονδρέζοι φίλοι παραδέχονται τον φόβο τους τόσο για την τρομοκρατία όσο και για τις επιπτώσεις του Brexit στις δουλειές τους. Ελπίζουν ότι θα αποφύγουν τη λεγόμενη σκληρή έξοδο, μία έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις, καθώς θέλουν να διατηρήσουν τα οφέλη της κοινής αγοράς. Οσο συνειδητοποιούν τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τόσο πιο εμφανές γίνεται το διακύβευμα. Ο πολιτικός σχολιαστής Πίτερ Κέλνερ σημειώνει σε άρθρο του για το ινστιτούτο Carnegie ότι μια σκληρή έξοδος θα έχει απρόβλεπτα μεγάλο κόστος για την καθημερινή ζωή, σημειώνοντας ότι η Βρετανία θα εκδιωχθεί από ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως η Euratom, προκαλώντας προβλήματα στην προμήθεια των ραδιενεργών υλικών που χρειάζονται πολλοί καρκινοπαθείς, ή και τη συμφωνία των Ανοικτών Αιθέρων, «προσγειώνοντας» όλα τα αεροπλάνα μεταξύ Βρετανίας και ηπειρωτικής Ευρώπης.

Οι οπαδοί του Brexit έπεισαν την πλειοψηφία των Βρετανών στο περυσινό δημοψήφισμα ότι η Ε.Ε. απειλεί την εθνική τους κυριαρχία, με αιχμή του δόρατος τον έλεγχο των συνόρων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που άνθρωποι οι οποίοι το 1974 είχαν ψηφίσει την ένταξη στην ΕΟΚ πλέον ζητούν την έξοδο, εκτιμώντας ότι η φωνή τους δεν έχει πλέον λόγο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θεωρούν ότι εξελίσσεται σε γερμανική ή, στην καλύτερη περίπτωση, γαλλογερμανική ένωση. Μάλιστα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ήθελε μεγαλύτερη αυτοδυναμία στις εκλογές για να διαπραγματευθεί σκληρά, υποστηρίζοντας ότι «μία μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία». Τελικά, όμως, βρέθηκε να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πολιτικά αποδυναμωμένη. Οπως υποστηρίζει ο κ. Κέλνερ, αυτό μειώνει τις πιθανότητες να περάσει οποιαδήποτε συμφωνία επιτύχει με την Ε.Ε. από τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της. Πιστεύοντας ότι το κόστος μιας σκληρής εξόδου θα είναι τεράστιο, ο ίδιος εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιθανότητες οι πολίτες να αλλάξουν γνώμη και η Βρετανία να παραμείνει τελικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση – κάτι που συζητείτο ιδιωτικά αλλά αρχίζει σιγά σιγά να ακούγεται και δημοσίως. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Brexit θα ακυρωθεί, σημειώνοντας το οικονομικό κόστος που ήδη έχει για τη χώρα. Αν ο χωρισμός αποδειχθεί πολύ σκληρός, οι Βρετανοί ίσως να το ξανασκεφτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή