Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει εύκολα

Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει εύκολα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​πως όλα δείχνουν, η γεώτρηση της Total-Eni στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστεί χωρίς προβλήματα, παρά τους τουρκικούς λεονταρισμούς. Κάτι που εκ των πραγμάτων ήταν περίπου αναμενόμενο, καθώς με οποιαδήποτε ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου, το τεμάχιο 11, ευρισκόμενο σαφώς νότια της Κύπρου, δεν μπορεί να ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα ή να περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ της μεγάλης ηπειρωτικής χώρας. Οι Τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μετέφεραν το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων τους ελαφρώς δυτικότερα, στα οικόπεδα 4, 5 και 6. Η δέσμευση αυτών των τεμαχίων για έρευνες από τώρα μέχρι και το τέλος του χρόνου, πρακτικά ισοδυναμεί με ακύρωση οποιουδήποτε άλλου σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, τουλάχιστον για τους επόμενους πέντε μήνες. Αν απλά πρόκειται για πραγματική απειλή ή ακόμη έναν τακτικισμό, θα φανεί σύντομα.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη προαναγγείλει ότι η Αγκυρα θα προμηθευτεί γεωτρύπανο και πλατφόρμα, προκειμένου να προωθήσει τις ενεργειακές φιλοδοξίες της στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Αν η τακτική αυτή περιλαμβάνει αύξηση και της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατ. Μεσόγειο, η Αγκυρα είναι ικανή να την εξυπηρετήσει, λόγω της κλιμακούμενης ναυπηγικής δραστηριότητας των τελευταίων ετών. Ωστόσο, αυτή η κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας δείχνει και κάτι ακόμα. Τα όρια των υποχωρήσεων της Αγκυρας σε μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι πολύ συγκεκριμένα.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατ. Μεσογείου και η οργάνωση της μεταφοράς τους προς την Ευρώπη και τη Δύση αποτελούν έναν καθαρό δρόμο παράκαμψης της Ρωσίας. Η Ευρώπη αναζητεί τρόπους ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και η Ανατ. Μεσόγειος είναι μια θαυμάσια ευκαιρία γι’ αυτό. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε και αν γίνει, ο σχεδιασμός αυτός θα προχωρήσει. Με δεδομένη και την εμπλοκή της στα υπόλοιπα «θερμά» μέτωπα της περιοχής, είναι δυνατόν η Τουρκία να αποχωρήσει αυτοβούλως από αυτό το νέο «Μεγάλο Παιχνίδι»; Η απάντηση, προφανώς, είναι αρνητική. Η απόσυρση της Τουρκίας από τη Βόρεια Κύπρο θα της αφαιρούσε ένα προγεφύρωμα στο ενεργειακό Ελντοράντο της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη αντίδραση της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ αιτιολογήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας ως απορρέουσα από τα παρεμβατικά δικαιώματα της Αγκυρας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να αλλάξει έως την επόμενη φορά συζήτησης του Κυπριακού, ώστε να μπορεί να υπάρχει μια ουσιαστική βάση διαπραγματεύσεων; Οι απαντήσεις δεν είναι πολλές και, δυστυχώς, ελάχιστα ενθαρρυντικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή