ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Γιάνης και το ύστατο επιχείρημα του Αλέξη

​«Εάν βγεις στον δρόμο και ρωτήσεις γι’ αυτή την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε “ψεύτες”, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».

Τα λόγια ανήκουν στον Αλέξη Τσίπρα από τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον Guardian. Και μοιάζουν να αποτελούν το ύστατο επιχείρημα ενός πρωθυπουργού που σε διάστημα ολίγων μηνών πέτυχε να διαψεύσει όλες τις προσδοκίες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει, να επιβαρύνει την ελληνική οικονομία –στην πραγματικότητα κάθε φορολογούμενο πολίτη– με αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρέους και να υιοθετήσει όλα τα στοιχεία της καθεστωτικής νοοτροπίας που χαρακτήρισαν τη μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στη βρετανική εφημερίδα. Ισως εξαιτίας της πίεσης που ασκεί με το βιβλίο του ο εθισμένος στην προβολή Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Τσίπρας όχι μόνον αναγνωρίζει λάθη και μάλιστα μεγάλα, αλλά σπεύδει να αποδομήσει τον πρώην συνεργάτη του. Του καταλογίζει προσπάθεια να γράψει τη δική του ιστορία και, κυρίως, ταύτιση με τον «εχθρό». Κατά τον κ. Τσίπρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σεβόταν, θαύμαζε τόσο πολύ τον Σόιμπλε που έγινε το alter ego του! Το μόνον που δεν λέει είναι ότι μαζί, Βαρουφάκης – Σόιμπλε σχεδίαζαν το Grexit. Παράλληλα, αποστασιοποιείται, πλήρως, από το Plan X, χαρακτηρίζοντάς το ασθενές και χωρίς αξία.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δεν απαντά σε ποιο χρονικό σημείο ακριβώς αντιλήφθηκε ότι το σχέδιο Βαρουφάκη δεν είχε αξία. Εγκαίρως ή όταν η χώρα βρέθηκε στον γκρεμό; Διότι, είναι ακόμη ισχυρές οι εικόνες από τους κοινούς περιπάτους Τσίπρα – Βαρουφάκη στον εθνικό κήπο τον Ιούνιο του 2015, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. Ο κ. Τσίπρας, τότε, έστελνε μήνυμα στήριξης, στήριξη που μάλλον δεν αρμόζει σε έναν υπουργό που είναι το… alter ego του Σόιμπλε και έχει παρουσιάσει ένα, κατά Τσίπρα, αδύναμο και αναποτελεσματικό σχέδιο.

Δεν απαντά, επίσης, εάν στα λάθη που αναγνωρίζει, περιλαμβάνει και το δημοψήφισμα. Κι αν ναι, ποιο ακριβώς ήταν το λάθος; Η διεξαγωγή του ή η διαχείριση του αποτελέσματος;

Επιστρέφοντας στην εισαγωγική παρατήρηση, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το ηρωικό αφήγημα της σκληρής διαπραγμάτευσης δεν πείθει πλέον. Το εγκαταλείπει και μαζί εγκαταλείπει και τους πρωταγωνιστές της περιόδου, που ο ίδιος είχε επιλέξει. Το νέο αφήγημα είναι: Μπορείτε να μας πείτε «ψεύτες», αλλά δεν μπορείτε να μας πείτε «κλέφτες».

Γι’ αυτό και μην έχετε αμφιβολία πως όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εξεταστικές, αποκαλύψεις και νέες εξεταστικές, δεν είναι παρά τα προεόρτια. Ο πρωθυπουργός, με το ύστατο αυτό επιχείρημά του, χαράσσει και την πορεία του προς τις εκλογές. Μια πορεία, μέσα στις λάσπες.