Επανεκκίνηση μετά ένα μακρύ εξάμηνο

Επανεκκίνηση μετά ένα μακρύ εξάμηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επέτειο των έξι μηνών από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πιο αντιδημοφιλής της αμερικανικής ιστορίας. Με τις αποκαλύψεις του Τύπου να θυμίζουν το μαρτύριο της σταγόνας, καθώς έρχονται καθημερινά σε μικρές δόσεις, η πολιτική επικαιρότητα εστιάζει στην οικογένειά του, την ώρα που η ατζέντα με την οποία εξελέγη παραμένει στον αέρα. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές έχουν φτάσει στον οικογενειακό κύκλο του προέδρου, με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ να είναι ο πρώτος που κατέθεσε στη Γερουσία για τη συνάντησή του με Ρωσίδα δικηγόρο που θα του μετέφερε μυστικές πληροφορίες για την εκλογική τους αντίπαλο Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια στιγμή, η ατζέντα του νέου προέδρου παραμένει προεκλογική υπόσχεση. Είναι χαρακτηριστική η δυσκολία των Ρεπουμπλικανών να απορρίψουν νομικά το Obamacare. Το πρώτο δικό τους σχέδιο αλλά και η ιδέα να ακυρώσουν το Obamacare χωρίς έτοιμη εναλλακτική συνάντησαν αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, η μάχη πλέον εντοπίζεται απλώς στην εκκίνηση της συζήτησης χωρίς πολλές λεπτομέρειες για τους όρους ενός δεύτερου σχεδίου. Αλλά ακόμη και αυτό είναι αβέβαιο ότι θα επιτευχθεί: Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν σκόπευε να μεταβεί χθες στην Ουάσιγκτον για να ψηφίσει παρά το γεγονός ότι μόλις διεγνώσθη με καρκίνο στον εγκέφαλο.

Η χώρα παραμένει διχασμένη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της USA Today, το 42% των Αμερικανών θέλει το Κογκρέσο να αποπέμψει τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ένα άλλο 42% δεν θέλει. Ο Λευκός Οίκος απαντά με μια προσπάθεια επανεκκίνησης, με την τοποθέτηση του Αντονι Σκαραμούτσι ως διευθυντή επικοινωνίας. Αυτό οδήγησε σε παραίτηση τον εκπρόσωπο Τύπου Σον Σπάισερ, ο οποίος είχε υπονομεύσει την αξιοπιστία του προσπαθώντας να υπερασπιστεί υπερβολικές θέσεις του προέδρου Τραμπ, ξεκινώντας από το εύρος του πλήθους κατά την ορκωμοσία του. Ο Σκαραμούτσι θεωρείται ότι θα είναι απόλυτος στην υπεράσπιση του φίλου του προέδρου Τραμπ – σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος τον χαρακτηρίζει killer. Είναι ένα ερώτημα αν αυτό, σε συνδυασμό με την ελκυστική του εμφάνιση, θα τον κάνει πιο πειστικό.

Πόσο μάλλον, που ο πρόεδρος Τραμπ έχει το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας από κάθε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ τόσο νωρίς στην προεδρία του – τουλάχιστον από τότε που ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις. Αυτό περιπλέκει την προσπάθεια να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, για το οποίο χρειάζεται την έγκριση και του Κογκρέσου. Παρά την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και στα δύο νομοθετικά σώματα, η πρόοδος αργεί. Αυτό έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα των ζητημάτων για τα οποία δεν υπήρχε επαρκής προετοιμασία, αλλά και με τη λιγότερο στενή σχέση του Κογκρέσου με τον πρόεδρο Τραμπ. Εχοντας στην αρχή υιοθετήσει μια «αυτοκρατορική» απόσταση, πλέον αναγκάζεται να σηκώσει τα τηλέφωνα για να πειθαναγκάσει τους «αντάρτες» να άρουν τις αντιρρήσεις τους, ενώ επέπληξε προκαταβολικά τη Δευτέρα όσους διαφωνήσουν, διότι «εμποδίζουν την εφαρμογή μιας κεντρικής υπόσχεσης του κόμματος προς τον αμερικανικό λαό».

Με αυτά και άλλα, όμως, ο πρόεδρος Τραμπ έχει χάσει ήδη έξι μήνες από τον πρώτο χρόνο της προεδρίας, που θεωρείται η πιο πρόσφορη περίοδος για να προωθήσουν οι νέοι πρόεδροι την ατζέντα τους, χωρίς να επιτύχει μια σαφή νίκη στο Κογκρέσο. Μένει να αποδειχθεί αν μπορεί να επανεκκινήσει την ατζέντα του όπως εξελέγη: με την απόλυτη αφοσίωση των συνεργατών του και την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του. Η τελευταία, όμως, φαίνεται να περιορίζεται: Σύμφωνα με την USA Today, μόλις το 27% των ερωτώμενων είναι βέβαιο ότι ο κ. Τραμπ θα βγάλει την τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή