Δεύτερες σκέψεις για το ναυάγιο στο Κυπριακό

Δεύτερες σκέψεις για το ναυάγιο στο Κυπριακό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία προσπάθεια του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού απέτυχε. Για τους Ελληνες και τους Ελληνοκυπρίους η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία. Ωστόσο, ήταν ο ΥΠΕΞ κ. Νικ. Κοτζιάς που εξάρτησε όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης από την κατάργηση των παρεμβατικών δυνατοτήτων των εγγυητριών χωρών. Και η ελληνοκυπριακή ηγεσία ακολούθησε. Και έτσι η διάσκεψη οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Και οι περιοχές που θα επιστρέφονταν και οι πρόσφυγες που ακόμα περιμένουν να ξαναπάνε στα σπίτια τους, όλα θυσιάστηκαν επειδή η Τουρκία δεν υπογράφει το χαρτί ότι παραιτείται από το δικαίωμα της παρέμβασης. Λες και αν η Τουρκία θέλει να εισβάλει, θα την εμποδίσει ένα χαρτί. Εδώ δεν την συγκίνησε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ που τα τελευταία 43 χρόνια την καλούν να αποσύρει τον στρατό κατοχής της από την Κύπρο.

«Δεν νοούνται παρεμβατικά δικαιώματα σε ανεξάρτητο κράτος», επέμενε ο Ελληνας ΥΠΕΞ που με τον ίδιο τρόπο είχε αντιμετωπίσει και τη διάσκεψη του Νοεμβρίου. Το πόσο ανεξάρτητο κράτος θεωρεί την Κύπρο το έδειξε όταν στρογγυλοκάθισε –ΥΠΕΞ ξένου κράτους αυτός– στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ή όταν προσπάθησε να περιορίσει τη συζήτηση ανάμεσα στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, πράγμα που απεφεύχθη μετά την αντίδραση της κυπριακής πλευράς. Αντίστοιχη, βέβαια, ήταν η συμπεριφορά του ΥΠΕΞ Τουρκίας. Αυτά δικαιώνουν τη δήλωση του μεσολαβητή –εκπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ– κ. Εϊντε για «συλλογική αποτυχία, η οποία συμπεριλαμβάνει όλους».

Τι ήταν να το πει; Εξανέστη ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος του επιτέθηκε με οξύτητα: «Προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης», ή: «συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες που όπως φάνηκε συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό». Ο ΟΗΕ είχε διαμαρτυρηθεί από νωρίτερα (12/1) για τη στάση του κ. Κοτζιά. Αν μας εγκαταλείψει, ποιον άλλον έχουμε να προσφύγουμε;

Το ελπιδοφόρο είναι η εμφάνιση στην Κύπρο οργανώσεων όπως η «Συμφιλίωση», η «Φωνή Κυπρίων» και το «ΙΚΜΕ», που τολμούν να γυρίζουν την πλάτη στον εθνικισμό με δημοσιεύματα όπως: «Αρνούμαστε το για δεκαετίες παραμύθι τού ότι για όλα φταίει η Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή