Λυδία εν Αμφιπόλει

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «επέτειος» θα είναι σε λίγες μέρες από σήμερα. Ηταν 10 Αυγούστου 2014 όταν έσκασε η είδηση για έναν σημαντικό τάφο, η Αμφίπολη έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις, μπήκε δυναμικά στην καθημερινότητά μας και παρέμεινε εκεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Απασχολώντας τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, καθώς στον «χορό» δεν άργησαν να μπουν και ξένα μέσα.

Αρχαιολογικές κόντρες, πολιτικοί διαξιφισμοί, πολλά και ποικίλα επεισόδια είχε το «σίριαλ» της Αμφίπολης, που κάποιοι επιδίωξαν να το υπερτιμήσουν και άλλοι να το υποβαθμίσουν.

Οσες αντιπαραθέσεις κι αν υπήρξαν όμως, και όσο έντονες κι αν ήταν, είτε μεταξύ επιστημόνων για τη χρονολόγηση του μνημείου είτε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, κανείς δεν αμφισβήτησε τη σημασία της ανασκαφής του τύμβου Καστά και των ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Κι έτσι, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο φάκελος του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης κρίθηκε «μη ώριμος». Να θυμίσουμε ότι η πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, προβλέπει μόνιμα μέτρα εξασφάλισης του μνημείου, επικαιροποίηση μελέτης για την προσωρινή διαμόρφωση γαιών πέριξ αυτού, στατική μελέτη εξασφάλισης των διαφραγμάτων, συνδρομή στην εκπόνηση – εξειδίκευση υποστηρικτικών μελετών. Δηλαδή, απολύτως αναγκαία μέτρα προστασίας του μνημείου στο οποίο δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα το τελευταίο διάστημα.

«Υπάρχει 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες», είχε πει τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή της στην Αμφίπολη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Με στόχο το μνημείο να γίνει επισκέψιμο. Με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια η υπουργός. Σοφή παροιμία. Ηρθε η απόρριψη να τη διαψεύσει. Ολο αυτό το διάστημα η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη, διαβεβαίωνε την υπουργό Πολιτισμού αλλά και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ότι όλα βαίνουν καλώς, οι μελέτες είναι έτοιμες και ώριμες, η ένταξη θα γίνει εύκολα και τα έργα θα ξεκινήσουν.

Δεν ήταν όλα καλά, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος – ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα κρίθηκαν μη ρεαλιστικά. Κι έτσι, ο φάκελος πρέπει να επανεξεταστεί και να υποβληθεί νέο τεχνικό δελτίο. Κι άλλος χαμένος χρόνος… Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι αν το υπουργείο ενδιαφέρεται πραγματικά για την Αμφίπολη. Αν βρίσκεται στις προτεραιότητές του.

Σε τι οφείλεται η κακή αυτή εξέλιξη; Σε αδυναμία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ; Εύκολο να κατηγορηθούν, αλλά όχι και τόσο πιστευτό. Διαθέτουν εμπειρία αντίστοιχων διαδικασιών, αρκεί να λαμβάνουν τις σωστές εντολές. Αν δεν είναι αδυναμία λοιπόν, μήπως πρόκειται για ηθελημένη παράλειψη; Είτε το ένα συμβαίνει είτε το άλλο, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην υπουργό. Ας μας πει έστω τι σχέδιο έχει για την Αμφίπολη. Αν έχει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή