Παιδεία και άσπρη ψήφος – μαύρη ψήφος

Παιδεία και άσπρη ψήφος – μαύρη ψήφος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν κοιτάξει κάποιος τη λίστα των 255 βουλευτών που ψήφισαν το 2011 τον ισχύοντα νόμο 4009 για τα πανεπιστήμια, θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνονται ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η υφυπουργός, πάλι εκ των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Τότε ήταν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα είναι μέλη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα κληθούν σε λίγες ημέρες να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του νυν υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, το οποίο αποδομεί τον νόμο 4009 του 2011. Επιχειρήματα θα υπάρξουν που θα επιχειρούν να εξηγήσουν την κωλοτούμπα, άλλωστε δεν σκέφτομαι να ζητήσω από τα μέλη των ΑΝΕΛ τα ρέστα για τυχόν πολιτική ασυνέπεια.

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η πολιτική στάση του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος το 2011 ήταν εν ενεργεία καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τότε ο νυν υπουργός στηλίτευε τον νόμο Διαμαντοπούλου, αν και δεν ήταν από εκείνους που βγήκαν στα… κάγκελα. Βεβαίως, στήριξε τον τότε πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, με τον οποίο άλλωστε φέρεται να διατηρεί φιλική σχέση από τα νεανικά του χρόνια, ο οποίος τότε έβαλλε κατά του νόμου Διαμαντοπούλου και των Συμβουλίων που θεσμοθετούσε, ενώ κατόπιν –το 2013– έδωσε τη δική του μάχη (και σε δραματικούς τόνους) κατά της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Πέρασαν βέβαια τα χρόνια, και σήμερα ο κ. Γαβρόγλου αγνοεί παντελώς τις σφοδρές αντιδράσεις των πρυτάνεων και των πανεπιστημιακών για ρυθμίσεις του δικού του νομοσχεδίου, και κυρίως για τον νέο τρόπο εκλογής των αντιπρυτάνεων. Οι αντιδρώντες μιλούν για πρόθεση δημιουργίας κομματικού στρατού, κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό του ασύλου σε τέτοιο πλαίσιο που να εξυπηρετεί την αριστερίστικη νοοτροπία της ατιμωρησίας, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο ορίζει ένα γραφειοκρατικό και καθόλου ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας για τα ΑΕΙ, ότι υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας τους, μιλούν για καταστροφή των μεταπτυχιακών σπουδών.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ευάλωτος στόχος στις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ελέγξει τα πανεπιστήμια. Κόντρα σε όλα αυτά, ο κ. Γαβρόγλου και η κυβέρνηση προχωρούν χωρίς ακαδημαϊκή και πολιτική συναίνεση. Λίγοι χειροκροτητές θα υπάρξουν φυσικά. Πολλοί περισσότεροι θα μιλήσουν για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών που επιτάσσει οι νόμοι να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, είτε έχουν ψηφισθεί με 153 ψήφους είτε με 255 ψήφους. Βέβαια, ας μην εθελοτυφλούμε. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο οι δημοκρατικοί θεσμοί εκθέτουν τα ασυνεπή πολιτικά πρόσωπα, που ομνύουν (κατά το δοκούν;) σε αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή