Ο Αθως, ο ΕΝΦΙΑ και τα Θρησκευτικά

Ο Αθως, ο ΕΝΦΙΑ και τα Θρησκευτικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στον ορυμαγδό τροπολογιών που συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προκάλεσε την αντίδραση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης, υπήρχε μια εξοργιστικά ύποπτη. Για την ακρίβεια, τρεις βουλευτές (οι Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Λαζαρίδης και Γιάννης Σαρίδης, οι δύο τελευταίοι από τις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης) ζητούσαν να απαλλαγούν από καταβολή του παλαιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όλα τα ακίνητα των μονών του Αγίου Ορους είτε αυτά βρίσκονται εντός ή εκτός της Αθωνικής Πολιτείας. Ευτυχώς, το υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο για την αποδοχή ή την απόρριψη της τροπολογίας αποφάσισε να την αποσύρει κατά την ψήφιση του συζητούμενου νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κριτήριο της αποδοχής ή όχι της τροπολογίας ήταν το μέγεθος της επιβάρυνσης για το Δημόσιο και προφανώς κρίθηκε ότι η επιβάρυνση δεν ήταν αμελητέα. Δεν μπήκε, δηλαδή, καν σε ψηφοφορία. Είναι όμως αδιανόητο, μετά από την ιστορία με το Βατοπέδι, να επιμένουν βουλευτές να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Και ακόμη κι αν οι πολιτικάντηδες της Θεσσαλονίκης το κάνουν, ακόμη κι αν η υπόθεση Βατοπεδίου ήταν όντως ανύπαρκτη, όπως αποφάσισε η Δικαιοσύνη, η ίδια η διοίκηση του Αγίου Ορους έπρεπε να αποκηρύσσει ενδεχόμενο υπερβάλλοντα ζήλο εκ μέρους πολιτικών της περιοχής, προκειμένου να αποτινάξει την ήδη παγιωμένη άποψη ότι η χερσόνησος απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος και ασκεί πολιτικές πιέσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση. (Σημειωτέον, τα ακίνητα αυτά δεν υπόκεινται ούτε στον ΕΝΦΙΑ.) Ενας από τους βουλευτές που κατέθεσε την τροπολογία είπε ότι το Αγιον Ορος «πρέπει να μείνει όρθιο» και κάλεσε την κυβέρνηση να περικόψει άλλες περιττές δαπάνες. Λογικό. Να περισταλούν περαιτέρω τα κρατικά έξοδα για την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, για να μην πληγεί το επίπεδο της –ασκητικής υποτίθεται–ζωής που οι ίδιοι οι μοναχοί έχουν επιλέξει.

Φυσικά, είναι αστείο να στηλιτεύει κανείς την πελατειακή σχέση πολιτικού προσωπικού και Εκκλησίας στη χώρα μας. Είναι σαν να διαμαρτύρεται για τη ζέστη στην Ελλάδα. Μοιάζει με φυσικό φαινόμενο. Ακόμη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σύγκρουσης μαζί της επί Νίκου Φίλη, επέστρεψε στον οικείο τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εγκύκλιοι για το «νέο» μάθημα. Σε μια περίοδο παγκοσμίου ενδιαφέροντος και εντυπωσιακής άγνοιας για το Ισλάμ και ενώ ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα καταρρίπτει πανευρωπαϊκά και άλλα ρεκόρ, «οι άλλες θρησκείες στη χώρα μας», όπως τιτλοφορείται το σχετικό κεφάλαιο, ξεπετιούνται σε δύο δίωρα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αντίθετα, το κρίσιμο κεφάλαιο της «Θείας Ευχαριστίας» χρειάζεται τρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή