Νομοθετικές αλχημείες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν, με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής διεύθυνσης του Κοινοβουλίου, τα κρούσματα πρόχειρης νομοθέτησης. Σε συνέχεια «ακραίων φαινομένων», όπως η καταγραφή επισημάνσεων από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι ουσιαστικά αδυνατεί να κάνει το συνταγματικό του καθήκον για έλεγχο των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχουν οι προς ψήφιση νομοθετικές ρυθμίσεις, επειδή τα επισπεύδοντα υπουργεία δεν δίνουν στοιχεία, πλέον η «βεντάλια» των περιστατικών μη κανονικότητας ανοίγει ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί «εκπρόθεσμη» τροπολογία που, αναστέλλοντας την ισχύ πρόσφατα ψηφισθείσας ρύθμισης, ήρθε να αντιμετωπίσει ευνοϊκά τα κόμματα, αφού παρατείνει τη δυνατότητά τους ώστε το ακατάσχετο έναντι χρεών τους ποσοστό επί της κρατικής χρηματοδότησης να παραμείνει στο 40%. Προ ολίγων εβδομάδων είχε ψηφιστεί η μείωσή του στο 10%. Η νέα ρύθμιση έχει προφανείς οικονομικές επιπτώσεις: το λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεν, αλλά χωρίς να δίδει συγκεκριμένα στοιχεία. Στην Εκθεσή του αναφέρει: «Προκαλείται απώλεια δημοσίων εσόδων». Το κόστος παραδέχονται στην Ειδική Εκθεσή τους και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών: «Η ανωτέρω απώλεια θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», λένε, δίχως να διευκρινίζουν ποιες είναι αυτές οι πηγές. Το παζλ του παραλόγου συμπληρώθηκε πάντως με την κυβερνητική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης, όπου υποστηρίζεται πως η ρύθμιση «δεν θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία». Και με αυτά τα δεδομένα η εθνική αντιπροσωπεία ψήφισε τη διάταξη.

Τις προάλλες, πάλι, η υπουργός Πολιτισμού ενώ σε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου παραδεχόταν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καθώς «οικονομικά είμαστε σε δύσκολη περίοδο και δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις», έκανε αποδεκτή τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για ίδρυση καινούργιου μουσείου (Αγροτικού Κινήματος στο Κιλελέρ) που «θα φέρει θέσεις εργασίας» – σύμφωνα με τον βουλευτή. Μόλις προχθές για νομοσχέδιο που εισήχθη για ψήφιση σε Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής διαβάζουμε σχετικά με διατάξεις: «Δεν είναι σαφές», «Θα ήταν νομοτεχνικώς αρτιότερο», «Προς αποφυγή παρερμηνειών σκόπιμο είναι…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή