Στην Ελλάδα για τα φάρμακα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τέλη Σεπτεμβρίου θα καταθέσει η Ευρ. Επιτροπή την αξιολόγηση –θα κριθεί και θα επικυρωθεί από το Συμβούλιο– για την πόλη στην οποία θα μετεγκατασταθεί ο οργανισμός, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται σήμερα, εξέλιξη που είναι απόρροια του Brexit. Αύριο, η περιφερειάρχης Αττικής –πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης της μετεγκατάστασης– και ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών θα ενημερώσουν για την ελληνική υποψηφιότητα. Πρόκειται για μια υπόθεση με προφανή εθνικά και όχι ιδεολογικά χαρακτηριστικά, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλα τα ελληνικά κόμματα. Η αντιπολίτευση, κυρίως η αξιωματική, οφείλει να προσφέρει τη σθεναρή υποστήριξή της, όχι μόνο φραστικά, αλλά και έμπρακτα, αξιοποιώντας τις προσβάσεις και τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει σε άλλες κυβερνήσεις και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, τον δικό του ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και ο επίτροπος Αβραμόπουλος. Μια κοινή προσπάθεια, ακόμη και συνεργασία, στη διεκδίκηση θα ήταν η επιβαλλόμενη σε ένα ζήτημα που θα ωφελήσει τη χώρα. Η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι κομματικό, ούτε προσωπικό θέμα. Να μην διολισθήσουμε και εδώ σε μια επίπλαστη και σίγουρα άχρηστη πολιτική αντιπαράθεση. Η λυπηρή πραγματικότητα της ανθρωπιστικής κρίσης, που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λειτουργεί τρόπον τινά «υπέρ» της ελληνικής υποψηφιότητας.

Η επιλογή της χώρας μας θα μπορούσε να γίνει ακόμη και για σημειολογικούς λόγους. Η μεταφορά του οργανισμού θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Θα σημάνει άμεσα μέχρι και χίλιες θέσεις εργασίας, ενώ σημαντικά έσοδα θα προκύψουν από τις πολλές χιλιάδες επισκέψεις ειδικών του χώρου, που είναι φυσικό να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, είτε για επαφές με τη γραφειοκρατία του οργανισμού είτε για πολυμερείς συναντήσεις, ενημερώσεις και συνέδρια. Εξ ορισμού θα ενισχυθεί και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που είναι άλλωστε εξαιρετικά ανταγωνιστική σε επίπεδο ποιότητας και τιμών. Σημαντικοί ξένοι επιστήμονες θα εγκατασταθούν μόνιμα ή θα επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας, και πολλοί Ελληνες του χώρου είτε δεν θα φύγουν για το εξωτερικό είτε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Δεν ξέρω τι πιθανότητες έχουμε –είναι πολλές και καλά προετοιμασμένες οι υποψηφιότητες και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων – ούτε πόσο αποτελεσματικά κινηθήκαμε έως τώρα. Ωστόσο, στο περιορισμένο, αλλά κρίσιμο, χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την τελική επιλογή οφείλουν όλοι να ασκήσουν την επιρροή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή