80 χρoνια πριν… 10-VIII-1937

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ: Χθες την πρωίαν κατέπλευσαν εις τα Φαληρικά ύδατα τα ιαπωνικά καταδρομικά «Ιβάτε» και «Γιαγκούμο» επί των οποίων επιβαίνουν τριακόσιοι Ιάπωνες δόκιμοι εκτελούντες εξάμηνον εκπαιδευτικόν πλουν. Του «Ιβάτε» επιβαίνει ο αντιναύαρχος Κόγκα, κυβερνήτης δε αυτού είναι ο μαρκήσιος Γκόιρα. Του «Γιαγκούμο» επιβαίνει ο πλοίαρχος Ουγάτι. Τα καταδρομικά, άμα τω κατάπλω των, εχαιρέτησαν διά των κεκανονισμένων κανονιοβολισμών την ελληνικήν σημαίαν. Τον χαιρετισμόν ανταπέδωσαν τα ναυλοχούντα εις το Φάληρον ελληνικά πολεμικά. […] Αξιωματικοί των ιαπωνικών σκαφών επεσκέφθησαν εις το υπουργείον Εξωτερικών τον υφυπουργόν κ. Μαυρουδήν. Συμπαθέστατα δεκτοί έγιναν οι Ιάπωνες ναύται οι οποίοι κατέκλυσαν χθες το απόγευμα την πόλιν. [Το «Ιβάτε» σε φωτογραφία του 1933.]

ΚΑΤΑΛΗΨΙΣ ΠΕΚΙΝΟΥ: Λονδίνον, 9.- Αγγέλλεται εκ Πεκίνου ότι τρεις χιλιάδες Ιάπωνες στρατιώτες εισήλθον εις την πόλιν. Διοικητής της δυνάμεως αύτης είναι ο στρατηγός Καβάμπε, ο οποίος και επεθεώρησε τα στρατεύματα εν τη κεντρική οδώ της συνοικίας των πρεσβειών.

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Λονδίνον, 9.- Κατά τηλεγραφήματα του πρακτορείου Ρώυτερ εκ Γιβραλτάρ, το πλήρωμα του ατμοπλοίου «Γαρδελάκι», όπερ προηγουμένως ανήκεν εις Ελληνας εφοπλιστάς και το οποίον προ 15θημέρου συνελήφθη υπό εθνικών [φρανκικών] ισπανικών πολεμικών, αφέθη ελεύθερον εις Αλγεθίρας και έφθασεν εις Γιβραλτάρ. Το ατμόπλοιον μετά του φορτίου καθώς και ο πλοίαρχος εξακολουθούν να κρατούνται εισέτι εις Θέουταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή