80 χρoνια πριν… 11-VIII-1937

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ANDREU NIN: Λονδίνον, 10.- Κατά πληροφορίας των Αγγλων ανταποκριτών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δραπέτευσις του Δον Αντρέ Νιν, αρχηγού του P.O.U.M. [Εργατικού Κόμματος Μαρξιστικής Ενοποιήσεως, τροτσκιστικών τάσεων], δεν ήτο τίποτε άλλο παρά δολοφονία διαπραχθείσα υπό των πολιτικών του αντιπάλων. Ο Nιν απήχθη εκ των φυλακών της Mαδρίτης κατά την νύκτα υπό ενόπλου ομίλου προ καιρού, την δε εξαφάνισίν του την εκάλυπτε μέχρι σήμερον μυστήριον. Το πτώμα του ανεκαλύφθη έξωθι της Mαδρίτης. Οι οπαδοί του διατείνονται ότι εδολοφονήθη. Κατηγορήθησαν τόσον αυτός όσον και το κόμμα του ως πράκτορες του φασισμού. Ιδιαιτέρως ο σοβιετικός τύπος επετίθετο εναντίον του κατά τον τελευταίον καιρόν, καθώς και η Κομιντέρν. […] Το P.O.U.M. εκηρύχθη [υπό της κυβερνήσεως των «δημοκρατικών»] παράνομον, τα γραφεία του εκλείσθησαν και τα δημοσιογραφικά των όργανα κατεσχέθησαν. [Σημ. «Φ»: Αναφέρεται ότι ο Nιν εγδάρη ζωντανός υπό κομμουνιστών πρακτόρων της NKVD.]

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ή ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΘΗΝΑ: Σήμερον Τετάρτην και ώραν 7.30 μ.μ. δίδεται εις την πλατείαν Κυψέλης η δευτέρα συναυλία της Γ΄ σειράς των θερινών συναυλιών, των διοργανουμένων υπό του Δήμου Αθηναίων. Η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών θα εκτελέση, υπό την διεύθυνσιν του κ. Δ. Μητροπούλου, το ακόλουθον πρόγραμμα: Μόζαρτ: «Ο μαγευμένος αυλός», Μπετόβεν: «Εγκμοντ», Μέντελσον «Λουί Μπλας», Μπερλιόζ «Ο κουρσάρος», Κερουμπίνι: «Ανακρέων», Σμέτανα: «Η πουλημένη μνηστή», Γκλαζούνωφ: «Η εισαγωγή επί τριών ελληνικών θεμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή