Εγκλωβισμένοι στα χαλκεία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik και αναδημοσιεύθηκε από αρκετά ελληνικά μέσα, μεταξύ των οποίων και κρατικά: «Μετά την άρνηση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή μέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Εσθονία αναγκάστηκε να τροποποιήσει το αρχικό κείμενό της». Λίγο αργότερα ο Θοδωρής Δανιηλίδης από τα «ellinika hoaxes» αποκάλυπτε ότι ήταν ψευδής είδηση και ότι το δελτίο Τύπου της εσθονικής προεδρίας της Ε.Ε. δεν είχε τροποποιηθεί. Ενα από τα πιο πρόσφατα –αν και όχι πιο συνταρακτικά– ψεύδη.

Τα οργουελικά Mini True («υπουργεία Αλήθειας», δηλαδή ελέγχου και προπαγάνδας) είναι από τις πιο εφιαλτικές παρενέργειες της σημερινής δυνατότητας που παρέχεται στον καθένα να αφουγκράζεται τα πάντα εν τη γενέσει τους και να είναι σε ταυτόχρονη επαφή με έναν αδιανόητο –κατά το παρελθόν– αριθμό ατόμων. Εχουν στηθεί από κυβερνήσεις και παρακυβερνήσεις ανά την υφήλιο για να διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες ή να διαστρεβλώνουν γεγονότα, ώστε να χειραγωγούν τα πλήθη του ψηφιακού σύμπαντος και να διαμορφώνουν καταστάσεις στα μέτρα τους (από στάδιο σε στάδιο –και όχι από γενιά σε γενιά, όπως άλλοτε– κληροδοτούνται τα νέα ψεύδη). Οι «πύλες της αντίληψης», βομβαρδισμένες από τις σύγχρονες τεχνικές ποδηγέτησης, την παρασημασιολογία των λέξεων, την κεκαλυμμένη συνθηματολογία, τον μανδύα του «φιλτραρίσματος» των κίβδηλων ειδήσεων με πραγματικό στόχο την καθοδήγηση των απόψεων και την κατασκευή της κοινής γνώμης, αναπλάθονται διαρκώς σχεδόν εκμηδενίζοντας την πνευματική αυτοάμυνα και προκαλώντας μια βασανιστική σύγχυση.

Συνεχώς αναπτύσσονται μηχανισμοί κατά της παραπληροφόρησης, που εισάγουν έναν αέρα ορθοφροσύνης, μέτρου και πνευματικής υγείας στο ψηφιακό σύμπαν, τονώνοντας την πεποίθηση ότι η αλήθεια είναι εφικτή, ωστόσο ταχέως εξελισσόμενοι είναι οι χαλύβδινοι μηχανισμοί προπαγάνδας.

Ισως ο πιο σφοδρός πόλεμος για την κυριαρχία αυτή τη στιγμή διεξάγεται με τα σαρωτικά τεχνολογικά όπλα τής κατά τα άλλα αειθαλούς προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας – οι στρωματώσεις από νέες «αλήθειες», που κατεδαφίζουν τις παλιές, διατρέχουν τους αιώνες. Στις διάσπαρτες ψηφιακές ζώνες πυρός, θύματα πέφτουν καθημερινά τα εκατομμύρια των εγκλωβισμένων στα χαλκεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή