Ζητείται «κάθαρση» στις ΗΠΑ

Ζητείται «κάθαρση» στις ΗΠΑ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ​​αλήθεια είναι ότι η άποψη των περισσότερων πολιτών στην Ελλάδα (πιθανότατα και στο σύνολο της Ευρώπης) για τον Ντόναλντ Τραμπ και τη διοίκησή του διαμορφώνεται από τα κατεστημένα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και τις αντίστοιχες εφημερίδες της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Αυτά δηλαδή που εκφράζουν το «φιλελεύθερο ανατολικό κατεστημένο», όπως αποκαλούσε κάποτε τους πολιτικούς αντιπάλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο Σπίρο Αγκνιου, ως αντιπρόεδρος (που αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω δωροληψίας) του Ρίτσαρντ Νίξον κατά την πρώτη θητεία του τελευταίου.

Αλήθεια είναι επίσης ότι τα συγκεκριμένα μίντια ασκούσαν τεράστια επιρροή στη φιλελεύθερη (εκ του liberal) Αμερική και ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Οσοι δε πρόεδροι ήλθαν σε σύγκρουση μαζί τους το πλήρωσαν ακριβά, καθώς σχεδόν οι πάντες που συμμετέχουν στο πολιτικό παιχνίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα κρύβουν «σκελετούς στην ντουλάπα τους» και είναι εύκολη λεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ρίτσαρντ Νίξον. Με την απαραίτητη επισήμανση ότι τα μίντια που εκφράζουν το «φιλελεύθερο ανατολικό κατεστημένο» φροντίζουν να λειτουργούν ως θεματοφύλακες των πολιτικών κανόνων, των νόμων και κυρίως του Συντάγματος.

Αναμφίβολα, η επιρροή αυτών των μίντια έχει μειωθεί, όπως αποδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές με την επικράτηση του απίστευτου Ντόναλντ Τραμπ. Τα φοβερά άλματα της τεχνολογίας έχουν καταστήσει τα λεγόμενα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» κυρίαρχα στις δυνατότητες επιρροής των μαζών. Από την άλλη πλευρά, τα συστημικά μίντια ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν ακόμη επιρροή μέσω της «ελίτ» της χώρας και μέσω της Ουάσιγκτον. Ωστόσο, οι πολιτείες έχουν αποκτήσει σταδιακά μεγάλο βαθμό ανεξαρτησίας. Με αποτέλεσμα να καλλιεργείται η αντίδραση που παρατηρείται απέναντι στην ομοσπονδιακή πολιτική τάξη και να παίρνουν «τα πάνω τους» τα θλιβερά γκρουπούσκουλα του ρατσισμού και του φασισμού που θέλουν την αναβίωση του Νότου και της Συνομοσπονδίας.

Κάπως έτσι προέκυψε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας ανατριχίλα στον απανταχού φιλελεύθερο και πολιτικά πολιτισμένο κόσμο. Και είναι επίσης αλήθεια ότι κάνει ό,τι και όσα μπορεί για να προκαλεί αντιδράσεις. Αντιδράσεις που κλιμακώνονται μέσα στις ΗΠΑ, όχι μόνο από τα μίντια που αντανακλούν τις απόψεις και τους φόβους του «φιλελεύθερου ανατολικού κατεστημένου», αλλά και από μεγάλο μέρος των οικονομικών παραγόντων, ακόμη και στρατιωτικών κύκλων. Με αυτή την έννοια, είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πολλοί πλέον τρέφουν ελπίδες ότι οι 3-4 πρώην στρατηγοί που κλήθηκαν ή επιβλήθηκαν στο προεδρικό περιβάλλον θα κατορθώσουν να θέσουν υπό στοιχειώδη έλεγχο τον ακατάληπτο και απρόβλεπτο πλανητάρχη.

Αγνωστο πού, πώς και πότε θα καταλήξει η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί. Με τον Τραμπ να υιοθετεί ακραίες και αλλοπρόσαλλες θέσεις, να ερμηνεύει με άκρως επικίνδυνο τρόπο το γεγονός ότι κέρδισε την πλειοψηφία σε όλες τις κατηγορίες των λευκών ψηφοφόρων στις τελευταίες εκλογές, να επικοινωνεί απευθείας μέσω Τweets στις μάζες των μεσοδυτικών και νοτίων πολιτειών, να προκαλεί φόβους και να δημιουργεί κινδύνους σε όλο τον πλανήτη. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η εικόνα που διαμορφώνουν τα αμερικανικά συστημικά μίντια για τον σημερινό πρόεδρό τους, επηρεάζοντας τις απόψεις εκατομμυρίων πολιτών –και πολιτικών– σε ολόκληρο τον πλανήτη, δεν τον αδικεί κατά κανένα τρόπο.

Οπως τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ αντιδρώντας σε εξώφυλλο του Stern που παρουσίασε τον Ντ. Τραμπ ως Χίτλερ, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχθηκε με δημοκρατικό τρόπο. Προφανώς, το κατεστημένο των ΗΠΑ ψάχνει πλέον νόμιμο τρόπο να απαλλάξει τη χώρα του –και τον κόσμο– απ’ αυτόν. Ή να τον θέσει υπό (πλήρη) έλεγχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή