Οσα πρέπει να ειπωθούν στη ΔΕΘ

Οσα πρέπει να ειπωθούν στη ΔΕΘ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη προβλέπεται η σημερινή ημέρα. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει στη Θεσσαλονίκη σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επαγγελματιών, προκειμένου να προετοιμαστεί για όσα θα πει στη ΔΕΘ. Την καθιερωμένη ομιλία που θεωρείται σημαντική για τη νέα οικονομική πολιτική.

Η στήλη θα ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας του κυβερνητικού επιτελείου και προσφέρει, εθελοντικά, πρόταση για τη σημαντική ομιλία. Ολοι πρέπει να βοηθούμε την κυβέρνηση, τις κρίσιμες αυτές ώρες.

Προτείνω η ομιλία να ξεκινήσει με αίσθηση σιγουριάς:

«Τώρα απαιτείται να σχεδιάσουμε με ασφάλεια και σιγουριά βήμα βήμα τον δρόμο προς το μέλλον. Πρώτον, να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους. Ακολουθεί το βήμα να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Το επόμενο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το τελευταίο βήμα είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη που δεν θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών».

Αφού τέθηκε το φαντασιακό ζήτημα της «δίκαιης ανάπτυξης», πρέπει να αναληφθούν και κάποιες δεσμεύσεις για την επόμενη χρονιά. Πάντα εντυπωσιάζει μια επίσημη υπόσχεση:

«Με τα χαμηλότερα εφικτά πλεονάσματα και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα έχουμε σε δύο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη.

Πρώτον: Τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, έχοντες και μη έχοντες.

Και δεύτερον: Να μειώσουμε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη.

Να αντικατασταθεί δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Σε πρώτη φάση, όμως, μέσα στο 2017, προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα».

Ωραία αυτά, αλλά στη συνέχεια πρέπει να τονωθεί το «ηγετικό» προφίλ. Προτείνω να απευθυνθεί προσωπικά σε κάθε πολίτη. Συνήθως συγκινεί ο τρόπος αυτός:

«Θέλω, με δυο λόγια, να μιλήσω απευθείας σε κάθε εργαζόμενο, μισθωτό ή ελεύθερο επαγγελματία, βιοτέχνη ή επιχειρηματία που έχει ήδη σηκώσει στις πλάτες του ένα δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος. Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό».

Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω αποσπάσματα σε εισαγωγικά είναι από την περυσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Επίσης αλήθεια είναι ότι στον χρόνο που πέρασε τίποτα απ’ αυτά δεν πραγματοποιήθηκε.

Δεν έγινε ελάφρυνση του χρέους, δεν ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δεν υπήρξε ανάπτυξη που την έζησαν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Δεν μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι ούτε οι άλλοι φόροι, ούτε ο ΕΝΦΙΑ αντικαταστάθηκε με δικαιότερο φόρο.

Χρήσιμες οι εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, καθώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ισχύουν ως υποσχέσεις και για την επόμενη χρονιά.

Αλλωστε πρόκειται για μια σχέση υποκρισίας. Ο ομιλητής παριστάνει ότι ξέρει τι θα πράξει τον επόμενο χρόνο και το ακροατήριο κάνει ότι τον πίστεψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή