Αι «ειδοί» του Αυγούστου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​Αύγουστος που μας αποχαιρετά είναι κακός μήνας. Επιτέθηκε με σφοδρότητα σε κάθε στερεότυπο που τον ακολουθεί. Οι καταιγίδες και οι φωτιές (αγκαζέ με τον «στρατηγό άνεμο») μας έπληξαν χωρίς βεβαίως να συμπέσουν. Ταυτόχρονα, ζωές και φύση, κινητά κι ακίνητα, η ίδια η αξιοπρέπεια να έχεις το σπίτι «σου» καίγονταν και πνίγονταν. Το καταστροφικό φαινόμενο «στην άλλη άκρη του Ατλαντικού» –με την αυταρέσκεια ότι ανήκουμε κι εμείς στον ίδιο άξονα– έχει όνομα και λέγεται «Χάρβεϊ». Στην αποδώ μεριά, οι φωτιές είναι ανώνυμες, διότι δεν είναι φαινόμενο της φύσης, αλλά κυρίως του ανθρώπου – και πώς να τις πεις, «Γιώργο» ή «Μαρία»;

Εδώ, τα καμένα υπολογίστηκαν στο περίπου, διότι επιστήμη και πρωθυπουργός δεν τα έβρισκαν στις μετρήσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται, η επικοινωνιακή εκδοχή της αλήθειας είναι πιο πάνω από την ίδια την αλήθεια. Στους νεκρούς και στους τραυματίες, όμως, δεν υπάρχουν περίπου.

Στις πνιγμένες πόλεις δεν υπάρχουν περίπου. Οι καμένοι δεν είναι στο περίπου· είναι εκεί και παραλαμβάνουν καμένη γη – στην κυριολεξία.

Στην απέναντι, ημετέρα, πλευρά του Ατλαντικού, βέβαια, παλεύουμε με φυσικά φαινόμενα, τα οποία κατά πλειονότητα προκλήθηκαν από την αμέλεια και την εμπρηστική βλακεία του ανθρώπου. Στην άλλη πλευρά το πολύ πολύ να φταίει η ανθρωπότητα, που δεν λαμβάνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή, ή ο πρόεδρος Τραμπ, που είναι αναφανδόν αρνητής οποιασδήποτε –λογικής– συζήτησης για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που γίνονται αργά και σταθερά πραγματικότητα, την οποία επίσης πολλάκις αρνείται.

Αλλά αυτά δεν είναι της παρούσης. Διότι η «ανθρωπότητα» είναι αόριστο πράγμα, μπορεί να «φταίει» για οτιδήποτε. Αυτός ο ένας, όμως, ο εμπρηστής, που καταπατά ζωές, φύση και αξιοπρέπεια, αυτός είναι της παρούσης. Πώς θα πείσεις αυτόν τον έναν ότι η φωτιά ανακαλύφθηκε για να δημιουργήσει, όχι για να καταστρέψει – ότι το κάψιμο είναι ανθρώπινη πατέντα. Πώς θα βρεις έναν τρόπο να πεις στους επίδοξους εμπρηστές ότι η φωτιά που καταστρέφει το πολύ πολύ να είναι ωραία στα ποιήματα. (Οπως στους «Καθρέφτες» που αφιέρωσε ο Μίλτος Σαχτούρης στη Νόρα Αναγνωστάκη, το έτος 1962).

Ο «Χάρβεϊ» ξέρουμε ποιος είναι, έχει όνομα. Τα καμένα θα σταθούν μνημείο της ανώνυμης καταστροφικής μανίας. Ενας Αύγουστος καμένος από χέρι – κακός μήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή