Μαθαίνοντας τον καπιταλισμό

Μαθαίνοντας τον καπιταλισμό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Ο πρωθυπουργός ανακάλυψε κάτι που ίσως να μην υποψιαζόταν. Αν και το πολέμησε αγρίως. Ως αντιπολίτευση σίγουρα αλλά και ως κυβέρνηση. Οπως ομολόγησε, όταν ο διευθύνων τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα της καπνικής πολυεθνικής Philip Morris του μίλησε για την επένδυση, νόμισε πως τον «δούλευε». Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν είχε ποτέ μέχρι προχθές βρει τον χρόνο να μάθει ότι η ίδια εταιρεία δεν είχε σταματήσει να επενδύει, όπως άλλωστε και πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Επί χρόνια πολλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον των επενδύσεων. Με την εξαίρεση, ίσως, όσων θα έκανε το κράτος, το οποίο πάντως σταμάτησε να επενδύει πριν από την κρίση. Στα χρόνια της κρίσης το κράτος εξαφανίστηκε ακόμη και από εκείνες τις επενδύσεις που είναι υποχρέωσή του να συμμετέχει και να συντηρεί.

Το άλλο ευτράπελο από την «εκδρομή στον καπιταλισμό» του πρωθυπουργού είναι η ανακάλυψη του Ημερου Τόπου, που πρέπει να γνωρίζεις πού βρίσκεται αφού δεν φαίνεται ούτε διά γυμνού, ούτε «διά του αριστερού» οφθαλμού. Κι επειδή ως δολοφόνος της ελληνικής καπιταλιστικής παραγωγής συμπεριφέρθηκε επί χρόνια ατελείωτα, τώρα που το «μετάνιωσε» μπορεί να επιστρέψει στον ίδιο τόπο, να δει πώς τα κατάφεραν οι γείτονες της «Παπαστράτος», όπως είναι η Vitex, η Durostick και δεκάδες άλλες που αγωνίζονται στο Θριάσιο

Πεδίο να επιβιώσουν κόντρα στην κρίση και, κυρίως, κόντρα στον πόλεμο που τους κάνουν τα στελέχη του κ. Τσίπρα.

Δεν άκουσα επίσης αν ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον επικεφαλής του σωματείου των εργαζομένων. Μάλλον όχι. Διαφορετικά θα είχε πληροφορηθεί ότι «στον εργασιακό μας χώρο είναι αυτονόητο ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι, έχουν απολαβές 14,5 μηνών, ο νεοπροσλαμβανόμενος παίρνει 1.058 ευρώ μεικτά (και) υπάρχουν πρόσθετες παροχές στις οποίες περιλαμβάνεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτικά συμβόλαια» όπως τα περιέγραφε (ήδη από τις 30 του περασμένου Μαρτίου) στο φιλικό ενημερωτικό left.gr ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής.

Τέλος, επειδή ο κ. Τσίπρας εντυπωσιάστηκε που κατά «τη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν απολύσεις ή μειώσεις μισθών» στη συγκεκριμένη επιχείρηση, θέλω να ζητήσω από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) να σταλεί στο Μαξίμου ο μεγάλος κατάλογος των πολλών επιχειρήσεων που έκαναν το ίδιο ή ό,τι άλλο χρειάστηκε για να διαφυλάξουν την παραγωγή, δηλαδή το επενδεδυμένο κεφάλαιο και τη ζωντανή εργασία, συνέχισαν να πληρώνουν φόρους, να αποπληρώνουν δάνεια, να πωλούν και να εξάγουν. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να πιστεύει και να λέγει τα ίδια και όταν βρεθεί ξανά στην αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή