Αθήνα – Σκόπια, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

Αθήνα – Σκόπια, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε χθες τα Σκόπια σε ανταπόδοση της επίσκεψης του ομολόγου του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου. Οι συναντήσεις με αυτόν, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβανόφ, τον ηγέτη των Αλβανών Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τέως πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, έγιναν σε καλό κλίμα. Το ίδιο καλό με εκείνο πέρυσι, όταν ο Νίκος Κοτζιάς είχε επισκεφθεί και πάλι τα Σκόπια, όπου τότε πρωθυπουργός ήταν ο Γκρούεφσκι και ο Ζάεφ αρχηγός της αντιπολίτευσης. Τώρα άλλαξε η κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ, όχι όμως, όπως θα διαπίστωσε και στις συναντήσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, και η πολιτική των Σκοπίων στο θέμα του ονόματος. Ούτε άλλωστε ανέμενε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ν’ ακούσει κάτι διαφορετικό επί της ουσίας.

Ο Ζάεφ έχει τον Οκτώβριο δημοτικές εκλογές και επ’ ουδενί θα ήθελε να αυτοχειριαστεί πολιτικά, αφήνοντας, έστω κάποια υπόνοια ότι μπορεί να μετατοπιστεί από τις πάγιες θέσεις των Σκοπίων που εξάλλου δεν διαφέρουν από εκείνες του Γκρούεφσκι, ώστε να υπάρξει ο πολυσυζητημένος συμβιβασμός. Προφανώς, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε περισσότερα με τους συνομιλητές του απ’ όσα και οι δύο πλευρές δημοσιοποίησαν με τις δηλώσεις τους και στην κοινή συνέντευξη Τύπου και έτσι γίνεται πάντα.

Τι πρέπει να κρατήσουμε; Οτι με την επίσκεψη και άλλες που εκατέρωθεν ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, σε συνδυασμό με την εφαρμογή και επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), το καλό κλίμα έγινε λίγο καλύτερο. Και θα βελτιώνεται ακόμα προς όφελος της γενικότερης προσέγγισης, αν αποφεύγονται από την άλλη πλευρά ενέργειες, όπως αυτές πρόσφατα στον Καναδά με χάρτες και άλλες ανοησίες και μια ευερεθιστότητα της Αθήνας απέναντι σε «αναχρονιστικούς αλυτρωτισμούς» του είδους, που στις περισσότερες των περιπτώσεων κινούνται στη σφαίρα του γραφικού.

Τι να περιμένουμε; Ενα «άνυδρο φθινόπωρο» και σίγουρα «ούτε σταγόνα» μέχρι τις δημοτικές εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου.

Και μετά; Τίποτα θεαματικό ως προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε, την οποία δεν συζητούν καν στα Σκόπια ως άμεσο στόχο, δεδομένου ότι πλην του ονόματος έχουν να εκπληρώσουν πολλά και δύσκολα κριτήρια.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το ΝΑΤΟ και από την άνοιξη ίσως αρχίσουν επ’ αυτού τα δύσκολα για μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή