Ο κ. Τσίπρας, η ΔΕΘ και η συνέχεια του εμπαιγμού

Ο κ. Τσίπρας, η ΔΕΘ και η συνέχεια του εμπαιγμού

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσπαθούν μάταια να αλλάξουν τον δημόσιο διάλογο σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις φορομπηχτικές πολιτικές, τα ψέματα και την ανικανότητά τους να διαχειριστούν την καθημερινότητα. Η κυβέρνηση καταβάλλει απέλπιδα προσπάθεια να βρει σανίδα σωτηρίας, μετά τα δεινά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία: με την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την ιδεοληψία της φόρτωσε τους πολίτες με σκληρή υπερφορολόγηση, νέα μέτρα και περικοπές συντάξεων, οδηγώντας στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. Οσο κι αν προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να διχάσουν τους πολίτες, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη.

Οι περυσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτελούν, πλέον, «…θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης». Η ΔΕΘ πλησιάζει και αυτό προκαλεί τρόμο στον κ. Τσίπρα, καθώς θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με τα ψέματά του. Οι περυσινές του εξαγγελίες (10-9-2017) παραμένουν «κενό γράμμα» και οι πολίτες απαιτούν εξηγήσεις.

Οι υποσχέσεις ότι θα κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση και θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους αποδείχθηκαν ψευδείς: η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε το καλοκαίρι (15/6) του 2017, αντί του φθινοπώρου του 2016, με πολύμηνη καθυστέρηση, ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο και έχουν παραπεμφθεί για το 2018. Η εξαγγελία για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κατάντησε ανέκδοτο, καθώς η κυβέρνηση απέτυχε, δυόμισι χρόνια τώρα, να μας εντάξει σε αυτό. Ομοίως, και η διαβεβαίωση ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Τελικά, η κυβέρνηση ψαλίδισε τις προβλέψεις της στο μισό και αντί για ανάπτυξη 2,7%, προβλέπει 1,8% για το 2017. Η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ, η Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη, την ώρα που η Ευρωζώνη αναπτύσσεται. Ο στόχος της αποκλιμάκωσης του ύψους του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2% αποδείχθηκε ένα ακόμη ψέμα και ο κ. Τσίπρας υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και δέσμευσε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Οι υποσχέσεις για μείωση φόρων εξελίχθηκαν σε μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 6.000 ευρώ. Επίσης, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δεν καταργήθηκε, ούτε υπήρξε επέκταση των απαλλαγών, αλλά αποτελεί βασικό εισπρακτικό μέσο της κυβέρνησης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς «πήγε περίπατο». Παράλληλα, η διατήρηση των κύριων συντάξεων έδωσε τη θέση της σε μειώσεις έως 24% από το 2019. Οι εξαγγελίες ότι θεσπίζουμε «λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης» για τους επιχειρηματίες, αποτελούν εμπαιγμό, αφού όχι μόνο ακατάσχετος λογαριασμός δεν έγινε, αλλά, αντιθέτως, έως το τέλος Ιουνίου 2017, είχαν γίνει κατασχέσεις σε 954.114 φορολογουμένους, ενώ 1.600.000 φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις νέες υποσχέσεις και τα νέα ψέματα που θα σερβίρει φέτος ο κ. Τσίπρας, καθώς και τις δικαιολογίες του για την αποτυχία να ανταποκριθεί σε όσα υποσχέθηκε πέρυσι. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον των πολιτών για την παταγώδη αποτυχία, κι ας ελπίσουμε ότι για πρώτη φορά δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη του «για όλα φταίνε οι άλλοι».

Δυστυχώς, η θλιβερή κληρονομιά του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, μια κληρονομιά ψεμάτων, εμπαιγμού και ανικανότητας, θα παρέπεμπε στην ιστορία του… Πινόκιο, αν δεν επηρέαζε καθοριστικά την τύχη και το μέλλον του ελληνικού λαού και της χώρας. Μια ξύλινη μαριονέτα, που ονειρεύτηκε να γίνει πραγματικό αγόρι, ο οποίος είναι επιρρεπής στα ψέματα και τη μυθοπλασία.

* Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή