Τα Σαββατιάτικα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Chatham House rules

Μακρά και εις βάθος συζήτηση για τα περί σταλινισμού, κομμουνισμού και πού στέκεται η Ν.Δ. –με αφορμή το άρθρο Μητσοτάκη στην «Κ»– έγινε στη σύσκεψη των γαλάζιων τομεαρχών. Νύξη, πάντως, έγινε και για τις διαρροές των σχετικών συνεδριάσεων, καθώς ο Κυριάκος ζήτησε από τις διάφορες «γαλιάντρες» να μη διαρρέουν τα σχετικά brainstorming προς τα έξω. Κάποιοι μάλιστα έφεραν ως παράδειγμα την κυβέρνηση, καθώς ποτέ δεν διαρρέει τίποτα από τις συζητήσεις στα υπουργικά συμβούλια του Τσίπρα. Και κάπου εδώ, μοιραία επανερχόμαστε στον διαχωρισμό Αριστεράς-Δεξιάς. Τα κόμματα, εξάλλου, έγραψε ο Κυριάκος, δεν αποποιούνται του ιδεολογικού τους πυρήνα. Πράγματι. Η Αριστερά μένει στην εσωστρέφεια και στην απόλυτη μυστικοπάθεια και η Κεντροδεξιά επιβάλλει Chatham House Rules που ποτέ δεν τηρούνται…

Σιωπητήριο

Μένω στη σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών για να σημειώσω το (εντυπωσιακό) γεγονός ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν μίλησε καθόλου. Να υποθέσω, επειδή ισχύει το σχόλιο φαρμακερής πηγής μου ότι «μάλλον είχαν κλείσει οι φωνητικές του χορδές» ή απλώς επειδή συμφωνούσε με τον Κυριάκο; Αυτός που μίλησε και τάχθηκε υπέρ του η Ν.Δ. να δίνει και ιδεολογικές μάχες τύπου Εσθονίας ήταν ο Μάκης Βορίδης. Την επομένη, πάντως, εθεάθη στο γραφείο του Τάκη Θεοδωρικάκου στην Πειραιώς. Η συζήτηση ήταν μακρά. Δεν μου κάνει εντύπωση. Παρά τις τελείως διαφορετικές τους προελεύσεις, κάνουν παρόμοιες διεισδυτικές αναλύσεις…

Παράπονα

Παράπονα ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει τη ΓΣΕΕ ως συνομιλητή της πληροφορούμαι ότι έκανε ο Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντηση που είχαν τις προάλλες οι κοινωνικοί εταίροι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Χαιρόμαστε που μας καλέσατε για να ανταλλάξουμε απόψεις, γιατί ο πρωθυπουργός δεν μας δέχεται καν», είπε ο Παναγόπουλος στον Κυριάκο. Οσο για τον Βασίλη Κορκίδη, ευχήθηκε του χρόνου οι εταίροι να συναντήσουν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Κεντροαριστερά άλογα και καβαλάρηδες

Σε μια συμμαχία, είχε πει ο Λένιν, πάντα ο ένας κάνει το άλογο και ο άλλος τον καβαλάρη. Υποθέτω ότι θα είχε μπερδευτεί κι αυτός με τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά, καθώς καβαλάρηδες και άλογα έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια. Βρισκόμαστε μόλις στις πέντε (επίσημες) υποψηφιότητες και διαπιστώνονται ήδη ύποπτα υπόγεια ρεύματα και ανορθόδοξες συμμαχίες. Οπως αυτές πολλών παπανδρεϊκών με τον Γιώργο Καμίνη. Την αρχή έκανε ο Σωκράτης Ξυνίδης, που τάχθηκε ευθέως με κείμενό του υπέρ της υποψηφιότητας Καμίνη. Το θέμα είναι ότι ακολούθησαν και όλα τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ στην Ξάνθη. Υπέρ του δημάρχου τάχθηκε δημοσίως και ο υιός του Θόδωρου Παραστατίδη, Στέφανος, πρώην μέλος του ΚΙΔΗΣΟ στην Κεντρική Μακεδονία. Μέχρι εδώ, η στήριξη θα μπορούσε να θεωρηθεί καθαρά στήριξη προσώπων. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας όπου ολόκληρες νομαρχιακές του ΚΙΔΗΣΟ έχουν προσχωρήσει στο στρατόπεδο Καμίνη. Σημαίνει αυτό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει Καμίνη; Επισήμως, γραμμή δεν υπάρχει, ούτε τα όργανα του «κινήματος» έχουν συνέλθει για να βγάλουν ετυμηγορία. Πληροφορούμαι δε ότι ο Παπανδρέου διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι είναι καλό το σχήμα να παραμείνει πολυτασικό μέχρι να ξεκαθαρίσει η φυσιογνωμία του νέου φορέα. Ή, πολύ απλά, δεν θεωρεί καλή ιδέα να παίζει κανείς όλα του τα λεφτά σε ένα άλογο…

Fake «Ρουβίκωνες»

Και όμως. Δεν είναι αυτό που νόμιζε η αντιπολίτευση όταν είδε το περίφημο νον πέιπερ του Μαξίμου που καταδίκαζε την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στον ΔΟΜ, παρότι ο «Ρουβίκωνας» δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Οχι, δεν τηλεφώνησαν οι του «Ρουβίκωνα» για να ενημερώσουν το Μαξίμου (όχι ότι δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί). Ο συντάκτης του νον πέιπερ έχει κατηγοριοποιήσει ως «Ρουβίκωνα» τα αναρχικά στοιχεία που πετούν μπογιές και φέιγ βολάν. Εξ ου και έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη. Τελικά διαψεύσθηκε.

Στο μαντρί

«Στρατηγικό σεμινάριο» το αποκάλεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Κάποιοι το βλέπουν σαν εκδρομή. Και ορισμένοι το ζουν απλώς ως βασανιστήριο. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι για τρίτη χρονιά ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πήρε τους επιτρόπους του, τους «μάντρωσε» σε ένα ξενοδοχείο στη Ζενβάλ εκτός Βρυξελλών και τους απαγόρευσε τα κινητά τηλέφωνα για να ανταλλάξουν απόψεις χωρίς περισπασμούς. Φαντάζομαι ότι το μείζον θέμα συζήτησης θα είναι το Brexit. Εκεί οι Βρυξέλλες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς θεωρούν ακατανόητο το ότι οι Βρετανοί ζητούν να πάρουν αυτά που είχαν όταν ήταν μέσα στο μαντρί.

Συνταγματική ευτυχία

Το νέο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση που θα σερβίρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποσχόμενος ότι η ανάπτυξη και η ευμάρεια θα υλοποιηθούν μαγικά! Για την ακρίβεια, με συνταγματική πρόβλεψη. Αυτό προέβλεψε ο Κώστας Τασούλας, αρμόδιος συντονιστής της Νέας Δημοκρατίας για τα συνταγματικά. Παρεμπιπτόντως, την ίδια πεποίθηση έχει εδώ και καιρό ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Θεωρεί ότι ο Τσίπρας ενδέχεται να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση σαν σωσίβιο και όχημα για να αποσυντονίσει πλήρως την αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή