Παγιδευμένοι σε λανθασμένες αντιλήψεις

Παγιδευμένοι σε λανθασμένες αντιλήψεις

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάστε μια παιδική σπαζοκεφαλιά; Τι είναι ποιο βαρύ; Ενα κιλό σίδερο ή ένα κιλό βαμβάκι; Ολοι ξέρουν ότι έχουν το ίδιο βάρος, οι περισσότεροι ωστόσο είναι πρόθυμοι να απαντήσουν ότι το σίδερο είναι πιο βαρύ γιατί αυτή είναι η διαισθητική γνώση τους. Από μικρή ηλικία μαθαίνουμε μόνοι μας ότι το σίδερο είναι βαρύ και το βαμβάκι ελαφρύ.

Αυτή η παγίδα της διαισθητικής γνώσης συχνά παρασύρει σε λάθη. Δίνουμε λάθος απαντήσεις και, το χειρότερο, διαμορφώνουμε με βάση λάθος αντιλήψεις στρεβλή εικόνα για την πραγματικότητα. Φαίνεται λογικό να αποφύγουμε να εισαγάγουμε στο σώμα μας νεκρά μικρόβια, αλλά με την ιδέα αυτή κάποιοι αποφεύγουν τα εμβόλια με δραματικές συνέπειες. Αλλοι δεν κατανοούν πώς επηρεάζεται το κλίμα από την καύση ορυκτών καυσίμων, για να μη θυμίσουμε όσους έβλεπαν στον ουρανό ίχνη αεροπλάνων και ήταν σίγουροι ότι μας ψεκάζουν…

Το τελευταίο θύμα διαισθητικής πλάνης είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Κατά την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» υποσχέθηκε προσλήψεις στο Δημόσιο «από τα μέσα του 2018». Και αυτό προκειμένου να ανακοπεί η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, καθώς θα επιδιωχθεί η προσέλκυσή τους στο Δημόσιο. «Θα προχωρήσουμε γραπτούς διαγωνισμούς για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εξετάζεται η θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων. Νομίζει ότι η λύση στη μετανάστευση νέων ή λιγότερο νέων επιστημόνων είναι να προσληφθούν στο δημόσιο. Αυτή είναι η γνώση του, καθώς ο «ιδανικός κόσμος του» προβάλλει ως πραγματική την ιδέα να γίνουν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι για να μη μεταναστεύσουν.

Ο πραγματικός κόσμος, όμως, είναι εντελώς διαφορετικός. Πρέπει να διπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων για να «προσληφθούν» οι μετανάστες! Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούσε ότι ο αριθμός των νέων ηλικίας 25-39 ετών που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008-2013 ήταν 223.000. Ερευνα της Endeavor Greece υπολογίζει τη μετανάστευση ταλέντων σε 350-427.000 νέους, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα είναι με ανώτατη εκπαίδευση. Ερευνα της KPMG υπολογίζει ότι την περίοδο 2008-2016 μετανάστευσαν περίπου 450.000 νέοι.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Endeavor έχει κάνει και υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι νέοι Ελληνες επιστήμονες που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια συνεισφέρουν στα ΑΕΠ των χωρών όπου κατοικούν 12,9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Είναι σαν να «εξάγουμε» κάθε χρόνο ανθρώπους αξίας 12,9 δισ. και είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο «προϊόν» της χώρας. Ολα τα άλλα έχουν χαμηλότερη αξία. Τα προϊόντα πετρελαίου που εξάγονται είναι αξίας 7,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, τα προϊόντα αλουμινίου 1,3 δισ. ευρώ, οι εξαγωγές ελαιολάδου έχουν αξία 500 εκατ. ευρώ.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτά συμβαίνουν επειδή οι κυβερνώντες είναι εθισμένοι στο ψέμα. Μπορούν να πουν οτιδήποτε με το πλέον φυσιολογικό ύφος. Ισχύει, αλλά υπάρχει και κάτι βαθύτερο που δεν διορθώνεται. Εχουν στρεβλή αντίληψη της πραγματικότητας. Είναι βέβαιοι ότι θα εξαλείψουν τη μετανάστευση με προσλήψεις στο Δημόσιο. Τους φαίνεται λογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή