Το Κονκλάβιο (6/9/17)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ταραχή για τον «Βασιλιά»

Ολα πήγαιναν κατ’ ευχήν –κυριολεκτικά– για την κυβέρνηση στα χθεσινά εγκαίνια της Ιονίας Οδού, που στήθηκαν με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια… Μέχρι που τέλεσε τον αγιασμό ο μητροπολίτης Ιωαννίνων και αφού σημειώθηκε η πρωτοτυπία να έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του Χρήστου Σπίρτζη.

Ψάλλοντας την ακολουθία του αγιασμού, ο Μάξιμος επέλεξε τη φράση «νίκας τοις βασιλεύσι» (προβλέπεται από το τελετουργικό) αντί για «νίκας τοις ευσεβέσι» που επιλέγουν άλλοι κληρικοί. Το γεγονός προκάλεσε μουρμούρα και ταραχή στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, με τον όρο «βασιλεύσι» εννοούνται οι άρχοντες. Κάποιοι προφανώς νόμιζαν ότι ο Μάξιμος μιλούσε για τον βασιλιά… Κάποιοι άλλοι αναρωτήθηκαν μήπως θα έπρεπε να βάλουν τους συριζαίους στη θέση τού «κατά βαρβάρων». Οι πιο πικρόχολοι, πάντως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης διερωτήθηκαν μήπως, μετά το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να γράψει και ένα αντίστοιχο για το αν ήταν «ανφέρ» ή όχι το δημοψήφισμα του ’74… Ή έστω για το απολυτίκιο…

Μένω στην τελετή, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «μικροψυχία». Δεν είναι μόνο ότι ο πολιτικός πολιτισμός θα επέβαλλε στους επισήμους να μην «ξεχάσουν» ή έστω να μνημονεύσουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το έργο της Ιονίας. Είναι ότι φρόντισαν να το δείξουν και στην πράξη: τον Κώστα Τασούλα τον στρίμωξαν σε μια γωνία στην πρώτη σειρά, ενώ τον Κωστή Χατζηδάκη με τον Γιάννη Μανιάτη στη δεύτερη.

Το «σνομπάρισμα» του Τσίπρα

Πάντως, μάλλον άδικα έστησαν τη δεξίωση (300 ατόμων) που ακολούθησε τα εγκαίνια στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Το λέω επειδή ο Τσίπρας, αφού ξεναγήθηκε στο Μουσείο, τίμησε το τραπέζι με την παρουσία του μόλις για 15 λεπτά. Προτίμησε να γευματίσει σε παραλίμνια ταβέρνα με 35 συριζαίους, δείχνοντας ότι μάλλον δεν αισθάνεται και πολύ άνετα μακριά τους…

Κουίζ

Ποιoς κυβερνητικός είχε μαζί του δοκιμαστή φαγητών και ποτών στα εγκαίνια της Ιονίας;

Xρόνια πολλά Μάριο!

Τα 70 έκλεισε την Κυριακή ο Μάριο Ντράγκι. Θα τον θυμόμαστε πάντα με συγκίνηση για μία φράση: we will do whatever it takes to save the euro. Τον θυμήθηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας, που του έστειλε μήνυμα για να του ευχηθεί.

Ο Γεωργίου ξανά  στο Eurogroup

Πολλές ευαίσθητες χορδές στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον έχει χτυπήσει η υπόθεση Γεωργίου. Δεν είναι μόνο ότι οι δανειστές το βλέπουν ως θέμα λειτουργίας του κράτους δικαίου και καλής διακυβέρνησης. Ζήτημα τίθεται και για το αν η κυβέρνηση αποδέχεται ή όχι τα στατιστικά στοιχεία (της εποχής Γεωργίου και συνολικά τα στοιχεία πάνω στα οποία βασίστηκαν τα προγράμματα), οι λεγόμενες «εγγυήσεις». Πληροφορούμαι ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε τις «εγγυήσεις» σε περίπτωση μη καταδίκης του Γεωργίου. Το γεγονός προκάλεσε αρνητικά σχόλια στη συνεδρίαση, καθώς, όπως επισημάνθηκε, είναι σε περίπτωση καταδίκης του που έχουν νόημα οι «εγγυήσεις». Ζήτημα τέθηκε και για τους εμπειρογνώμονες, που έχουν παρόμοια ζητήματα με τη Δικαιοσύνη. Το θέμα Γεωργίου, πάντως, θα μεταφερθεί και στο επόμενο Eurogroup. Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση.

Μυστικές αποστολές

Σε μυστική αποστολή στο Παρίσι βρίσκεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Η επίσκεψη δεν είναι ανεξάρτητη από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, καθώς λειτουργεί ως προπομπός της έλευσης των επιχειρηματιών. Ω, ναι! Ο Κατρούγκαλος βρίσκεται εκεί για να συζητήσει τις λεπτομέρειες με μέλη του γαλλικού ΣΕΒ, καθώς μάλλον στην Αθήνα θα τηρηθεί περισσότερο το τελετουργικό-συμβολικό και λιγότερο το ουσιαστικό. Ελπίζω, τουλάχιστον, να εμφανίστηκε με ποσέτ και χωρίς τη σαγιονάρα-δίχαλο…

Κυριάκος με Μακρόν

Τον Μάιο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν μαύρα μεσάνυχτα σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τη συνάντηση διά της πλαγίας – μην αφήνοντας χρόνο στο πρόγραμμα του Ρώσου. Υποθέτω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους της μυστικοπάθειας της Πειραιώς γύρω από το ραντεβού του Κυριάκου με τον Μακρόν, το οποίο μαθαίνω ότι έχει κλείσει. Θυμίζω, εξάλλου, ότι ο Μητσοτάκης έχει γνωριμία και με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρινό Λε Μερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή