Ελληνικές προσδοκίες από τον Μακρόν

Ελληνικές προσδοκίες από τον Μακρόν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει μεγάλες προσδοκίες από τον Εμανουέλ Μακρόν. Ελπίζει στην έμπρακτη στήριξή του μέσω γαλλικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα, προσβλέπει στην επιτυχία του Γάλλου προέδρου στην επιδίωξη να κάνει τη χώρα του περισσότερο ανταγωνιστική και άρα πιο ισχυρή, εξέλιξη που θα την καταστήσει ισχυρό εταίρο της Γερμανίας στην οικοδόμηση μιας πιο αποτελεσματικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένει ότι θα υπάρξει μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και κυρίως της ταχείας προώθησης μιας διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους της.

Η Αθήνα επενδύει επίσης στη θετική συνεισφορά της Γαλλίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού που είναι, φυσικά, ευρωπαϊκό και όχι απλά ελληνικό ζήτημα.

Στην Κύπρο, όπου η Αγκυρα αμφισβητεί τα όρια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τη στιγμή που μια σημαντική γαλλική εταιρεία, η Total, έχει συμφωνήσει να διεξάγει γεωτρήσεις, ο Γάλλος πρόεδρος δεν χρειάζεται να πει πολλά. Αρκεί να υπογραμμίσει το αυτονόητο, ότι δεν μπορούν τρίτες χώρες να παρενοχλούν τις δραστηριότητες γαλλικών εταιρειών. Οι προσδοκίες αφορούν και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Ελπίζεται ότι ο 40χρονος κεντρώος ηγέτης, που ανέτρεψε τα δεδομένα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση και για τους δικούς μας πολιτικούς με τη φιλοσοφία του υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της απελευθέρωσης της οικονομίας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της παραγωγικότητας, αλλά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης.

Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στο μακρινό παρελθόν για να διαπιστώσει τη στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλωστε, έχει καταγραφεί στο εθνικό υποσυνείδητο με το παραστατικό σύνθημα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία». Αρκεί να θυμηθεί κανείς δύο ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, μία στον τομέα της διπλωματίας και μία σε αυτόν της οικονομίας.

Το 2008, ο Νικολά Σαρκοζί μάς στήριξε στο Βουκουρέστι πρωτοστατώντας στην υιοθέτηση της ομόφωνης θέσης του ΝΑΤΟ –που παραμένει σε ισχύ– πως για να ενταχθούν τα Σκόπια στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.

Το 2015, ο Φρανσουά Ολάντ αξιοποίησε το ειδικό βάρος της Γαλλίας για να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην παραμονή της χώρας εντός του ευρώ.

Τώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται αποφασισμένος να συμβάλει με την επίσκεψή του και την ενθάρρυνση γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αλλά και να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας.

Καθώς προχωράμε προς το κρίσιμο 2018, όπου μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, ανοίγει ο δρόμος για σημαντικές αλλαγές στην Ε.Ε., ο ελληνικός λαός –με όποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία, είτε η σημερινή είτε κάποια άλλη– έχει μεγάλες προσδοκίες από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Ολα δείχνουν ότι σήμερα και αύριο μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή