«Τεχνοφασισμός» α λα ΠΑΣΟΚ;

«Τεχνοφασισμός» α λα ΠΑΣΟΚ;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλάκα έχουν ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ. Προκρίνουν διαδικασίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σαν αυτές που είχε κάποτε το ΙΚΑ· ή μήπως έχει ακόμη ο ΕΟΠΥΥ; Οταν –με μεγάλες, ομολογουμένως, καθυστερήσεις– είχε προχωρήσει η ψηφιοποίηση των συστημάτων οι δημόσιοι οργανισμοί διαφήμιζαν «κάντε όλες τις συναλλαγές σας με ένα κλικ». Τελικώς χρειάζονταν πολύ περισσότερα από «ένα κλικ» (το Δημόσιο δεν μπορεί να έχει user friendly interface, ούτε στα γκισέ ούτε στην οθόνη) αλλά μόλις ένιωθε ο χρήστης ικανοποιημένος διότι ολοκλήρωνε το πολύπλοκο αυτό έργο, έβγαινε ένα μήνυμα στον υπολογιστή «τώρα περάστε από το υποκατάστημά μας για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή».

Πρέπει να είναι πολλοί εκείνοι που έσπασαν την οθόνη του υπολογιστή τους μετά αυτή τη συναρπαστική εμπειρία, αλλά τώρα είναι σίγουρο ότι ουδείς θα μπει στον κόπο να ψηφίσει για αρχηγό της Κεντροαριστεράς, αν πρέπει πρώτα να πάει αυτοπροσώπως στο εκλογικό κέντρο για να «πιστοποιηθεί» και μετά να ψηφίσει ηλεκτρονικώς. Είναι γελοίο και να το σκέφτεται κάποιος, αλλά οι εμπνεύσεις των κομματικών μηχανισμών για να συρρικνώσουν τη συμμετοχή των πολιτών είναι αστείρευτες.

Το ΠΑΣΟΚ καινοτόμησε το 2004, όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προέκρινε την εκλογή του από τη βάση. Τότε οι χλευασμοί ήταν πολλοί και οι συντηρητικοί προβληματισμοί περισσότεροι. Γράφονταν άρθρα για τους κινδύνους που δημιουργούσε η συμμετοχή των «φίλων του κινήματος», ότι αντίπαλοι θα εγγράφονταν για να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα ή και να σπάσουν πλάκα και άλλα τέτοια φοβικά. Τελικώς οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι· έτσι κι αλλιώς η μεγάλη συμμετοχή ακυρώνει τις άτεχνες απόπειρες επιρροής του αποτελέσματος για αλλότριους σκοπούς. Μόλις κατακτήθηκε η συμμετοχή από τη βάση όλοι –και πρωτίστως εκείνοι που χλεύαζαν– διαπίστωσαν «πόσο καλή ιδέα είναι» και ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία μέχρι το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τα τύμπανα του συντηρητισμού, όμως, δεν σιωπούν. Για κάθε καινοτομία βρίσκουν κι ένα πρόβλημα και παλιά επιχειρήματα –μασκαρεμένα ως νέα– για να την ακυρώσουν.

Δεν γνωρίζουμε αν Ρώσοι χάκερ έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ξέρουμε όμως ότι έχουμε άξιους πληροφορικάριους καθώς, πιστοποιημένες διαδικασίες, συν την επιτροπή Αλιβιζάτου, θα εγγυηθούν το αδιάβλητο. Ολες λοιπόν οι τεχνοφοβικές μουρμούρες είναι εκ του περισσού. Εκτός εάν κάποιοι φοβούνται τον «τεχνοφασισμό». Να θυμηθούμε ότι αυτός ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιταχθεί στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στα πανεπιστήμια, αφού έβλεπε ότι η μεγάλη συμμετοχή ακύρωνε την εξουσία των μπαχαλάκηδων. Αλλά όσοι φοβούνται τον «τεχνοφασισμό» ήδη μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ή κάνουμε λάθος;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή