Γαλλογερμανική συνεννόηση(;)

Γαλλογερμανική συνεννόηση(;)

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για το μέλλον της δημοκρατίας και την ανάγκη εξέλιξης της Ευρώπης, στην Πνύκα, με φόντο την Ακρόπολη, έχει ήδη καταγραφεί ως ένας ιστορικός συμβολισμός. Η εικόνα αυτή θα αποτελεί σημείο αναφοράς και έπειτα από 20 χρόνια. Η μόνη ερώτηση που μένει να απαντηθεί αφορά το ορόσημο που θα σηματοδοτεί η εικόνα με τίτλο: «Ο Μακρόν στον Ιερό Βράχο». Οι επιλογές είναι μάλλον περιορισμένες. Είτε ο κ. Μακρόν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μετά τέσσερα χρόνια, στην επόμενη προεκλογική περίοδο, την εικόνα αυτή ως έναρξη μιας περιόδου που τελικά οδήγησε την Ε.Ε. πολιτικά και θεσμικά λίγο παρακάτω είτε θα περιγράφεται ως μια χαμένη ευκαιρία στην προσπάθεια ακόμη ενός Γάλλου προέδρου να εξισορροπήσει τη γερμανική ισχύ αλλά και διστακτικότητα.

Εως αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η χημεία ανάμεσα στην Αγκελα Μέρκελ (φαντάζει αδιανόητο να μην εκλεγεί καγκελάριος σε δύο εβδομάδες) και τον κ. Μακρόν είναι αρκετά καλή. Ωστόσο πέρα από αυτή τη θετική αύρα, υπάρχει αρκετή προεργασία. Οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας κάνουν μια αρκετά σοβαρή προσπάθεια να συνεργαστούν σε σειρά τομέων, από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση μέχρι την ασφάλεια. Το «γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο» έχει λάβει αποφάσεις που οδηγούν σε μια κατεύθυνση ουσιαστικής προσέγγισης ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο. Μένει να αποδειχθεί αν οι δυσκολίες μπορεί να ξεπεραστούν. Μόνιμος σκόπελος είναι το μεσοπολεμικό σύνδρομο της Γερμανίας, που δεν επιτρέπει σε καμία πολιτική δύναμη στη χώρα να κάνει βήμα ουσιαστικού συμβιβασμού στα δημοσιονομικά.

Επί της ουσίας, πάντως, η κ. Μέρκελ φαίνεται να αντιλαμβάνεται την σημασία της διατήρησης μιας μίνιμουμ συνοχής στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο το Βερολίνο να υποχωρήσει σε αυτό που ο κ. Μακρόν ανέπτυξε στην Πνύκα περί «εμβάθυνσης» της δημοκρατικής διαδικασίας στην Ευρώπη, έναντι μεταρρυθμίσεων. Κάτι τέτοιο θα αφαιρούσε κάποια πίεση και θα δημιουργούσε συνθήκες κάποιας ισορροπίας στην κλυδωνισμένη συνοχή της Ε.Ε. Πρόκειται για μια συγκυρία που είναι σχετικά θετική για την Ελλάδα. Εχει ήδη κάνει μεταρρυθμίσεις και επώδυνες αλλαγές οι οποίες στις περισσότερες χώρες της Δυτ. Ευρώπης δεν έχουν καν συζητηθεί. Απαιτείται, πλέον, απλώς στοχοθέτηση και εφαρμογή. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να το έχει καταλάβει. Το ζήτημα είναι αν μπορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή