Η Αθήνα μετά την Airbnb

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Δεν χρειάζεται να είσαι βαθιά χωμένος στην κτηματομεσιτική πραγματικότητα της Αθήνας για να αντιληφθείς το προφανές: στις κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας συντελείται τους τελευταίους 12 μήνες μια σιωπηρή επανάσταση.

Η προσφορά καλών, μικρομεσαίων διαμερισμάτων βαίνει εντυπωσιακά μειούμενη. Πού πήγαν τα δεκάδες ενοικιαστήρια στις εισόδους των πολυκατοικιών; Απέκτησαν ξαφνικά οι Ελληνες επιπλέον εισόδημα και άρχισαν μανιωδώς να νοικιάζουν το ένα διαμέρισμα μετά το άλλο;

Οχι, φυσικά. Ο «σίφουνας» Airbnb, «παιδί» της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της διαδικτυακής επανάστασης, σαρώνει και την Αθήνα.

Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την προβλεπόμενη φορολόγηση των σχετικών καταλυμάτων. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες βρήκαν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το δικό τους «μάννα εξ ουρανού»: εύκολα, καλά, και κυρίως «μαύρα» χρήματα που ενίσχυσαν ή και έσωσαν οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι άλλη μια σκληρά χτυπημένη από την κρίση αγορά, που γενικώς και αορίστως έχει να κάνει με οικοδομή, «ανέπνευσε» κάπως εξαιτίας σημαντικού αριθμού ανακαινίσεων παλιών διαμερισμάτων.

Οι ξενοδόχοι δικαίως ζητούσαν να μπει μια «τάξη». Ομως είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι η δυναμική του Airbnb δημιουργεί από μόνη της μια δική της «αγορά», καθώς πολλοί νεότεροι, κυρίως, ταξιδιώτες επιλέγουν την Airbnb όχι μόνο ως μια πιο οικονομική λύση έναντι του ξενοδοχείου αλλά γιατί δεν τους αρέσει η ιδέα του ξενοδοχείου. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι αρχίζουν και αναπτύσσουν μονάδες στη φιλοσοφία της Airbnb. Οταν το θέμα της φορολογίας πάρει τον δρόμο του και στη χώρα μας, ένα άλλο θέμα θα αναδυθεί: τα κέντρα των πόλεων θα χάνουν διαρκώς μόνιμους κατοίκους, καθώς οι ιδιοκτήτες θα προτιμούν το μεγαλύτερο εισόδημα των περιστασιακών ενοικιαστών. Πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Λισσαβώνα το αντιμετωπίζουν ήδη, με τα ιστορικά τους κέντρα να μετατρέπονται σταδιακά σε άτυπα «τουριστικά πάρκα». Για την Αθήνα, με το μισό της κέντρο οικιστικά και εμπορικά απαξιωμένο, όλα αυτά είναι προς το παρόν προβλήματα πολυτελείας. Κι εδώ η Airbnb μπορεί να κρύβει ευκαιρίες που δεν μπορούμε να δούμε σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή